Til kvinderne: Undgå disse tre fejl, når du taler

Skrevet af Aller Media

28/09/2013

Mest læste i dag

Tara Sophia Mohr, der er skribent og coach, forklarer, at selvom kvinder med deres talegaver har mulighed for at få stor indflydelse både i karrieremæssig forstand og på det personlige plan, så sker der ofte det, at vi laver små fejl, som ødelægger det for os. Det skriver hun på Huffingtonpost.com.

Ifølge coachen så begår vi ofte de små retoriske smuttere ubevidst, og fordi vi ikke tror på, at vores tale og mening har sin berettigelse i den sammenhæng, vi er i.

Hun kommer derfor med de tre mest typiske fejl, som kvinder gør, når de skal kommunikere budskaber ud.

Psykologen: Gør op med den pæne pige. Læs hvordan på Femina.dk

Næste gang du selv står i en situation, hvor du skal gøre din mening gældende, så overvej, om du selv har en tendens til at underminere dine egne ord:

1) Du taler for hurtigt

Hvis du er bange for at blive afbrudt i din talestrøm, eller hvis du ubevidst føler, at dine ord optager en plads, de ikke har ret til, så taler du sikkert væsentligt hurtigere, end hvad der er hensigtsmæssigt.

Problemet er, at du kommer til at lyde nervøs, og dine ord kommer til at mangle autoritet. Så husk pauserne, og sæt tempoet ned.

Hvis du fokuserer på din vejrtrækning undervejs, så giver den en naturlig mulighed for små pauser.

2) Du bruger for mange fyldord

’Bare’, ’faktisk’, ’egentlig’, ’nærmest’ – bruger du ofte den slags fyld, så forringer du værdien af dine ord.

Din mening kommer til at virke som en undskyldning, og selvom det kan være tillokkende at bruge den slags ord, fordi du så ikke lyder helt så skarp i dit udsagn, så er det en misforstået måde at være diplomatisk på, siger coachen.

I stedet for at putte den slags ord ind i din talestrøm, så vis med tonefald og ansigtsudtryk, at selvom du mener, det du siger, så er du ikke aggressiv.

Retræteophold: En uge, hvor du ikke må tale med nogen. Læs om Renée Toft Simonsens oplevelse på Femina.dk

3) ’Gav det mening?’

Dette spørgsmål er ifølge coachen det absolut værste, du kan sige, efter du har fremlagt en idé eller er kommet med din mening om en sag.

Du giver indtrykket af, at du ikke kan formulere dig klart og lægger op til, at andre skal kritisere det, du er kommet med i stedet for at acceptere det.

Coachen foreslår, at du i stedet lægger op til genmæle ved at spørge ’Hvad er din/jeres mening om det?’, og hvis der er noget, folk ikke har forstået, er det deres egen opgave at komme med opklarende spørgsmål.    

Ifølge Tara Sophia Mohr kan du få meget lettere ved at trænge igennem med din mening, dine forslag og dine budskaber, og du vil vinde mere respekt hos dem, du taler med, hvis du fremover sortere disse tre talefejl fra, når du kommunikerer. 

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media