Tilbage i Cavs carport

- Det var det mindst sjove Tour de France, jeg nogensinde har kørt. Sidste år var det underligt at køre de flade etaper uden chance for at vinde dem. Det var 95 procent sikkert, at det bare var transportetaper. Der var ingen grund til at sende folk i udbrud, fordi det ville være skønne spildte kræfter. For første gang i mit liv skulle jeg ikke mærke spændingen og nervøsiteten over at køre med i spurterne.

- Det kan i det mindste have lov til at drømme om i år, siger Brian Holm bag sit kegleformede fuldskæg.

Vanviddet omkring styrt og en fastkørt holdbus på målstregen i afslutningen af første etape blev en smertelig begyndelse for Brian Holm og Omega-Pharma Quickstep i årets Tour de France. Det betød farvel til både etapesejr og den gule trøje for vennen og alfa-sprinteren Mark Cavendish krydret med serielle og afbudstruende skader til den senere bevidstløse enkeltstartsverdensmester, Tony Martin, mens holdets vigtigste mand i Cavendish’ sprintertog Gert Steegmans nu kører med en ilde tilredt hånd.

Men drømmene er realistiske, fordi han igen er genforenet med sin ven, shoppingmakker og først og fremmest verdensstjerne, Mark Cavendish i jagten på etapesejre.

Forløsningen vil blive udskreget i stereo, hvis Mark Cavendish kan udfolde potentialet og slå konkurrenter som Marcel Kittel, Peter Sagan og André Greipel på de resterende flade scener i årets Tour de France. For Mark Cavendish handler 2013 nemlig også om genopstandelsen efter et år i skyggen af Bradley Wiggins i Team Skys trange VIP-lounge.

En tid som Brian Holm har fulgt tæt, selvom hans sportslige forpligtelser lå hos Tom Boonen og co. hos Omega Pharma-Quickstep.

- ’Cav er tilbage, hvor han hører hjemme. Det er ingen kritik af Team Sky, for det er et fantastisk hold. Jeg er heller ikke hans manager eller i familie med ham. Men jeg vidste, at det ville gå galt. Da Wiggins sagde, at han satsede på Touren sagde jeg ’god fornøjelse kammerat. I kommer til at hygge jer’, fortæller Brian Holm.

Mark Cavendish brugte længere tid på at indse, at drømmen om at være OL- og Tour-stjerne på hjemlandets hold var en utopisk flirt på bekostning af egne ambitioner.

- Jeg talte med ham hele vejen. Men han ville ikke indrømme over for mig, at det ville gå galt. Vi skulle helt ind i Touren, før at han siger til mig: ’Jeg tror, jeg fuckede det, forklarer Brian Holm.

- Sky var en fejltagelse, der skulle begås. Han var verdensmester. Hele Sky-holdet kørte fantastisk for ham under VM, så det lå bare i kortene , at han skulle køre for britisk cyklings stolthed. Jeg synes, det var fair nok, at han ville prøve det.

For Brian Holm selv er hans rolle nu igen skarpt skåret på en forventning om at slå til på de fleste flade etaper. Han kan igen udnytte sine evner til at generere et sprintertog og et hold, der kender sin besøgelsestid, når sidevinden bringer det uventede. En rolle og en konstant og særdeles målbar opvejning på succes eller skuffelse, som Brian Holm værdsætter mere end nogensinde.

- Det er det, jeg elsker. Jeg har aldrig prøvet at være sportsdirektør for et hold, der kunne vinde Touren, siger Brian Holm.

Det bliver ikke ham, der sender misundelige blikke til typer som Bjarne Riis, der står i spidsen for de store Tour-favoritter, der kæmper om den gule trøje

- Jeg brænder for at arbejde med de ryttere, der vinder mange cykelløb. Dem der kører løbet forfra og ikke bare kører det bagfra. Sådan Som Saxo-Tinkoff. Det er jo ikke et dårligt cykelhold, fordi de kun har vundet to løb i år. Men de kører for klassementet, og derfor kommer til at handle om at sidde i to uger og se, hvor længe, de kan hænge på Chris Froome, inden de bliver sat af. Det er ikke raketvidenskab, lyder den bramfrie udpensling af Bjarne Riis’ gameplan i dette års Tour de France.

Brian Holm har selv en mere talrig målsætning om at få Mark Cavendish tilbage til den tid, hvor der kunne satses på at vinde både den grønne pointtrøje og fem etapesejre som i 2011. Erobringen af den røde pointrøje efter fem etapesejre i årets Giro d’Italia gør, at The Manx Missile’ nu har vundet pointtrøjen i både Giro, Vuelta og Tour de France. Briten drømmer om at lukke hullet fra sine imponerende 23 etapesejre op til legendariske Eddy Merckx’ 34 etapesejre i Tour de France.

Dagens Gossip