Tilbageholdt Greenpeace-aktivist har det godt

Det forklarer miljøorganisationens danske arktisansvarlige medarbejder, Jon Burgwald.

»Vi har været i kontakt med Udenrigsministeriet, som har haft en medarbejder ude på »Arctic Sunrise«. Han kan sige, at det danske besætningsmedlem har det godt og er blevet behandlet godt efter omstændighederne.«

Greenpeace-skibet »Arctic Sunrise« har siden august overvåget den russiske boreplatform tilhørende Gazprom i håb om at afsløre selskabets farlige olieboringer. Under aktionen i sidste uge kravlede to miljøaktivister - ifølge AFP fra Finland og Schweiz - op på olieboreplatformen for at demonstrere mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis.

De to blev tilbageholdt af både fra den russiske flådekontrol, og torsdag blev hele besætningen på skibet anholdt og lukket inde på skibet, som siden har været under russisk kontrol. De risikerer at blive retsforfulgt for pirateri, hvilket kan betyde op til 15 års fængsel, hvis de bliver kendt skyldige.

Men foreløbig er den danske kvinde ikke blevet præsenteret for en sigtelse, ligesom hun heller ikke er blevet afhørt, fortæller Jon Burgwald. Han oplyser, at det senest skal ske torsdag morgen.

»Hverken vi eller Udenrigsministeriet forventer, at hun vil blive sigtet. De russiske myndigheder har nu 48 timer til at præsentere aktivisterne for en sigtelse, sker det ikke, er de nødt til at lade dem gå,« siger Jon Burgwald.

Tidligere tirsdag slog en statslig russiske undersøgelseskommission fast, at de ansvarlige for aktionen - uanset statsborgerskab - skal bøde, fordi aktionen set fra Ruslands side bliver betragtet som en trussel mod den russiske suverænitet og den regionale miljøsikkerhed.

Men det opponerer Greenpeace imod med henvisning til, at Rusland har overtrådt international lov, fordi »Arctic Sunrise« lå i internationalt farvand, da russiske soldater gik ombord torsdag i sidste uge. Greenpeace vil derfor fortsætte med at lægge pres på de russiske myndigheder.

»Vi har et team af advokater i Murmansk, som kræver at komme til at tale med besætningsmedlemmerne og aktivisterne. De vil fortsætte med at lægge yderligere pres på for dette nu. Vi forsøger også fortsat at komme i kontakt med de russiske myndigheder,« fastslår Jon Burgwald.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip