Tilhængere af patentdomstol har stort forspring

Skrevet af admin

05/02/2014

Dagens topnyheder

Skulle danskerne stemme i om EU's patentdomstol i dag, ville det blive et ja.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten vil 48 procent stemme ja til patentdomstolen og 19 procent nej. Mere end hver fjerde vælger - 28 procent - er dog stadig i tvivl.

Og ja-sigernes forspring risikerer at blive ædt op inden afstemningen den 25. maj, vurderer flere eksperter.

Professor på Statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard har i mange år beskæftiget sig med EU og kalder situationen for "klassisk": Målingen peger i retning af et ja, men han lægger ikke hovedet på blokken for, at det ender sådan.

Thorsten Borring Olesen, professor i samtidshistorie og EU på Aarhus Universitet, tør heller ikke spå om udfaldet, selvom ja-siden "har et godt udgangspunkt".

- Alle med lidt historisk viden vil sige, at den ikke er hjemme endnu, siger han og henviser til folkeafstemningerne om euroen i 2000 og Maastricht-traktaten i 1992.

Op til begge afstemninger førte ja-siden, men tabte alligevel på valgnatten.

Tvivlerne ender ofte med at sige nej, påpeger Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet med speciale i EU.

- Derfor bliver det også afgørende, om nej-siden får mobiliseret de mange usikre stemmer, siger han til Jyllands-Posten.

Danskerne skal stemme om den europæiske patentdomstol samme dag som valget til EU-Parlamentet finder sted.

EU's patentdomstol vil få eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter. Afgørelserne får virkning for alle de deltagende lande.

Justitsministeriet har på den baggrund konkluderet, at dansk tilslutning til patentdomstolen betyder afgivelse af suverænitet til EU.

Derfor skulle fem-sjettedele af Folketinget stemme ja til forslaget, men det ønskede hverken DF eller Enhedslisten, så derfor skulle det til folkeafstemning.

/ritzau/