Tilsyn vil udstille bankbossernes kæmpehyre

Det skriver nyhedsbureauet Reuters i forbindelse med, at tilsynet, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), i denne uge har offentliggjort en række forslag til blandt andet regnskabsregler. Reglen skal tydeliggøre, hvor stor løn cheferne reelt får - og gøre det nemmere for investorer og andre interessenter at sammenligne virksomhederne.

Men det er ikke alle, der er enige i den begrundelse. Forslaget har skabt stor intern splid i tilsynet, hvor blandt andet den republikanske kommissionær Michael Piwowar har været ude med riven. Han mener, at en fraktion i tilsynet blot vil hænge topchefer ud og dermed fortsætte den diskussion, der kom op til overfladen i forbindelse med finanskrisens udbrud, hvor der specielt kom fokus på de eksorbitante lønninger i finanssektoren.

Demokraten Luis Aguilar står for det modsatte synspunkt. Han peger på, at investorerne har krav på information, der hurtigt kan vise, om en chefs lønning er ud over det normale - og om den hænger sammen med hans præstationer.

Bliver det kontroversielle forslag til lov, så vil det i ekstreme tilfælde være med til at vise, at nogle topchefer tjener flere hundreder gange så meget som deres ansatte.

Ifølge Reuters arbejder nogle af de allerbedst lønnede topchefer i USA i dag for virksomheder som Oracle, Walt Disney, Viacom og Starbucks. De nævnte virksomheders topchefer tjente i 2012 mellem 28 og 96 millioner dollar (155 og 535 mio. kroner).

Til sammenligning udgør en årsindkomst, der er baseret på en føderal minimumsløn på 7,25 dollar i timen, godt 15.000 dollar (83.000 kroner), viser tal fra det amerikanske Center for Poverty Research i Californien.

Dagens Gossip