Tilsynsrapport: Kaotiske tilstande hos adoptionsbureau

Skrevet af admin

18/11/2013

Dagens topnyheder

Den største af de to organisationer, der formidler adoptivbørn fra udlandet til Danmark, får skarp kritik i en ny tilsynsrapport.

Anledningen til de hårde ord er blandt andet omfattende økonomisk kaos hos AC Børnehjælp, skriver Politiken.

Eksempelvis fremgår det, at organisationen gennem hele syv måneder sidste år slet ikke bogførte sine udgifter. Det kalder Ankestyrelsen "yderst kritisabelt, helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring".

Den manglende bogføring er også blevet udnyttet kriminelt.

Således har en medarbejder begået underslæb på 460.000 kroner af penge bevilget til hjælpeprojekter for børn og familier i nogle af AC Børnehjælps samarbejdslande.

I tilsynsrapporten konkluderer Ankestyrelsen, som står for tilsynet, blandt andet, at:

- AC Børnehjælps ledelse og bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad har varetaget det overordnede ansvar for at sikre en forsvarlig økonomisk drift af organisationen i 2012 og til dels i 2013.

Derudover taler styrelsen om "meget alvorlige mangler ved organisationens økonomistyring", og at organisationen har "tilsidesat de forpligtelser, der følger af AC Børnehjælps revisionsinstruks" og af organisationens egen forretningsorden.

Og det er alt sammen noget, der skal tages meget alvorligt, mener socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

- Der er tale om et stort svigt fra AC Børnehjælps side. Ud over økonomien rokker det også ved tilliden, og det er ekstra vigtigt, at vi har tillid til de organisationer, vi samarbejder med, når det handler om børn og forældre, siger hun til Politiken.

Hun vil dog vente med at foretage sig yderligere i sagen, indtil tilsynet er endeligt afsluttet.

Hvis AC Børnehjælp mister sin godkendelse eller går konkurs, har de knap 400 ansøgere på ventelisten, som allerede har indbetalt titusinder af kroner i gebyrer, ingen garanti for at få deres penge retur, oplyser Ankestyrelsen.

Bestyrelsesformand og fungerende direktør i AC Børnehjælp, Pia Brandsnes, afviser, at konkursen truer om hjørnet.

- Jeg kan sagtens forstå folks bekymring, men vi er et stykke fra konkurs endnu, siger hun til Politiken.

/ritzau/