Tiltale: Chef i Amagerbanken svindlede for 15 millioner

Skrevet af admin

31/08/2015

Mest læste i dag

Bagmandspolitiet rejser nu tiltale mod en tidligere leder i Amagerbanken for groft bedrageri. To andre personer er også blevet tiltalt i sagen.

Vicestatsadvokat Per Fiig oplyser til Ritzau, at bedrageriet drejer sig om sammenlagt 15 millioner kroner.

Samtidig har bagmandspolitiet valgt at droppe sigtelserne mod 11 tidligere topfigurer i banken. Den del af sagen har drejet sig om, hvorvidt ledelse og bestyrelse burde have grebet ind omkring spekulationer i schweizerfranc.

Spekulationerne førte i sin tid til, at banken, som blev erklæret konkurs i 2011, led et tab på knap 400 millioner kroner.

Bedragerisagen mod de tre tiltalte handler ifølge Bagmandspolitiet om kriminalitet begået i forbindelse med kreditaftaler med to andre banker.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen er chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - som er Bagmandspolitiets formelle navn - og ifølge ham er det blandt andet beløbets størrelse, som har fået anklagemyndigheden til at rejse tiltale for groft bedrageri.

- Og så har det også betydning, at samfundet skal kunne have tillid til de danske banker. At der er tale om en leder i banken, er med til at kvalificere bedrageriet, siger Morten Niels Jakobsen til Ritzau.

Straffesagens kerne drejer sig ifølge statsadvokaten om de tre tiltaltes påståede udnyttelse af intern viden om den amerikanske virksomhed Delteks køb af Maconomy A/S i forbindelse med aftaler med to banker om restrukturering af gæld i maj 2010.

Ud over beslutningen om at rejse tiltale mod tre personer har anklagemyndigheden valgt at opgive påtale i sagen vedrørende det såkaldte Østerfælledkompleks.

Det betyder, at Bagmandspolitiet frifinder 11 medlemmer af bestyrelse og direktion i Amagerbanken.

De 11 har alle været sigtet i anledning af bankens håndtering af valutaeksponeringer i forbindelse med engagementet med Østerfælled A/S i første halvår af 2010.

- Efter en samlet anklagefaglig vurdering er jeg nået frem til, at der ikke vil kunne føres beviser i en straffesag for, at ledelsen og bestyrelsen har begået noget strafbart i forbindelse med deres håndtering af valutaeksponeringerne i første halvdel af 2010, siger Morten Niels Jakobsen.

Han henviser til, at der fortsat verserer en erstatningssag - med det statslige Finansiel Stabilitet som sagsøger - om disse valutaeksponeringer mod bestyrelsen og direktionen ved Retten i Lyngby.

Ritzau erfarer, at én af de 11 frifundne er den leder, som sammen med to øvrige er blevet tiltalt for groft bedrageri.

/ritzau/