Tiltalte fra Solhaven nægter sig skyldige

Det har forsvarerne for de 12 tiltalte netop forklaret i retten i Aalborg, hvor retssagen begyndte mandag morgen. Det skriver BT, som for næsten syv år siden afslørede, hvordan børn og unge på bostedet Solhaven i Nordjylland blev udsat for vold og grove krænkelser, og som er til stede i retten.

Over 100 vidner, 40 retsdage og anklager om ansattes 75 tilfælde med grov vold, tvang og vidnetrusler. Det er ingredienserne i den opsigtsvækkende Solhaven-sag.

I alt 12 tidligere ansatte på døgninstitutionen Solhaven i Farsø skal for en dommer i sagen, hvor de er tiltalt for grov vold, mishandling og ulovlig tvang, og flere end 100 vidner skal afgive forklaringer, som skal afdække de mange anklager. Blandt andet lyder anklagen på vold med konsekvenser som flækkede læber, flænger i ansigtet, gangbesvær og blod i urinen.

Volden er angiveligt sket mellem 2005 og 2012 mod 21 unge, som i dag er mellem 17 og 26 år. Blandt andet har de ifølge anklageren oplevet hele 54 gange at blive mishandlet. Herunder skal nogle være blevet sparket og slået på kroppen og i hovedet.

En af de unge har desuden fået et vådt klæde over hovedet, som tiltalte hældte vand over - en torturform, der kaldes waterboarding, hvor det for den torturerede føles som om, at han drukner. Men angiveligt har ofret ligget på maven under mishandlingen, hvilket ikke stemmer overens med torturmetoden.

Flere unge på institutionen har fået lussinger, slået hovedet mod en væg og er blevet skubbet af stole og ned ad trapper, så de har pådraget sig skader. Og i andre tilfælde har mishandlingen været så alvorlig, at forurettede mistede bevidstheden.

Strafferammen - hvis nogen af de 12 bliver fundet skyldige - er op til seks års fængsel.

»Vi har rejst tiltale for grov vold, fordi vi mener, at volden har karakter af mishandling. Nu skal sagen for retten, og vi skal høre forklaringerne fra de tiltalte og vidnerne, og så er det op til retten at vurdere, om de tiltalte er skyldige,« siger den ansvarlige anklager ved Nordjyllands Politi, Lene Lentz.

Flere af forholdene i anklageskriftet omfatter desuden ulovlig tvang.

På grund af det massive antal vidner i sagen er man nødt til at gå systematisk til værks. På første retsdag vil de to anklagere, Lene Lentz og Jakob Herborg, ridse sagen op og forklare om efterforskningen. Herefter begynder afhøringerne af både tiltalte, forurettede og af de andre vidner.

Det kommer til at ske ved at anklagemyndigheden først spørger de tiltalte om en konkret voldsepisode, og herefter er det både det forurettede vidne, ligesom også andre vidner skal fortælle deres version, før man fortsætter til næste voldsepisode.

»Det er et komplekst og tidskrævende forløb, fordi så mange er involveret. Alle vidner skal først afhøres af anklageren, og herefter har de 12 tiltaltes forsvarere mulighed for at stille spørgsmål til vidnet,« forklarer anklager Lene Lentz.

Til sagen med omfattende bevisførelse og et 27 sider langt anklageskrift er der afsat 40 retsdage, og dommen forventes først i marts næste år.

Sagen har allerede fået konsekvenser for Solhaven, der fredag erklærede sig konkurs.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip