To timer før lukketid: 57,5 procent har stemt

Valgdagen igennem har vælgernes lyst til at sætte deres kryds været større end ved kommunal- og regionsrådsvalget for fire år siden. Derfor kan det ende med en noget større valgdeltagelse denne gang.

Klokken 18 - kun to timer før valgstederne lukker - havde 57,5 procent afgivet deres stemme. Det er 4,9 procentpoint flere end ved det seneste kommunalvalg, hvor 52,6 procent havde stemt på samme tidspunkt.

Det viser et rundspørge, som Ritzau har foretaget til valgsteder i hele landet med tilsammen 373.498 vælgere.

Ved valget i 2009 endte stemmeprocenten på 65,8 procent, hvilket var den laveste i 35 år. Især de unge vælgere holdt sig væk.

Derfor har kampagnen "Tænk dig om før du ikke stemmer" på blandt andet internettet og på Facebook og Twitter skullet gøre de unge interesserede i at komme op af sofaen denne gang.

Også vælgere blandt indvandrere og socialt udsatte har været mål for kampagnen til 6,4 millioner kroner.

Valgforskeren Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, glædede sig tirsdag eftermiddag over den tilsyneladende stigende valgdeltagelse.

Men det var for tidligt at sige, om det er tegn på, at nye vælgere har været henne og sætte deres kryds, understregede han.

- Det centrale for, om vi ender med at få en højere valgdeltagelse i aften klokken 20, er, at det er vælgere, der ellers ville ligge på sofaen, der har været henne at brevstemme, sagde han tidligere tirsdag eftermiddag.

For første gang har det været muligt at brevstemme på mobile valgsteder i kommunerne på steder, hvor folk færdes til daglig, og det har mange benyttet sig af.

Først når de endelige valgresultater begynder at komme ind, vil det stå klart, om de nye vælgergrupper har sat deres kryds, eller om det er vælgere, der i forvejen ville have stemt helt normalt, der har benyttet sig af, at det er blevet lettere at brevstemme.

Valgets minister, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har opfordret vælgerne til at gå hen og stemme for at få vendt den nedadgående tendens i valgdeltagelsen og for at vise, at de "vælger demokratiet til".

/ritzau/

Dagens Gossip