Timosjenko: Vi skal kæmpe videre for Ukraine

Den netop løsladte oppositionspolitiker Julia Timosjenko hylder "de faldne helte" i sin tale fra scenen midt på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kijev. Samtidig opfordrer hun sine landsmænd til at kæmpe videre for deres fælles fremtid.

- Heltene vil aldrig dø, sagde Timosjenko ifølge nyhedsbureauet dpa i begyndelsen af sin tale med grødet stemme foran de mange tusinde fremmødte ukrainere, der modtog hende med klapsalver og jubelråb.

Hun kræver samtidig, at alle, der har ansvar for de mange drab på civile de seneste dage, skal retsforfølges.

Fra scenen opfordrer hun samtidig den afsatte præsident, Viktor Janukovitj, til at møde op på Uafhængighedspladsen for at møde de mange demonstranter.

- Vi må bringe Janukovitj og de udskud, han omgiver sig med, her til Uafhængighedspladsen, siger hun ifølge dpa.

Janukovitj menes at opholde sig i det russisk-orienterede østlige Ukraine.

Før sin tale lagde Timosjenko blomster i en af de gader, hvor mange demonstranter den seneste uge har mistet livet i kampe mod politiet. Hun har også vist sin respekt til flere af de åbne kister med dræbte demonstranter, der bliver båret rundt på pladsen.

Den 53-årige tidligere premierminister holdt sin tale til de mange tusinde fremmødte fra en kørestol på grund af en alvorlig rygskade.

Det ukrainske parlament valgte tidligere lørdag at løslade den fængslede oppositionspolitiker, og kort efter sin løsladelse udtalte Timosjenko, at der nu skal gøres alt for, at "hver spildte bloddråbe ikke er blevet spildt forgæves".

På sin vej fra fængslet til Uafhængighedspladsen fortalte Timosjenko flere medier, at hun håber, at Ukraine nu vil bevæge sig mod EU.

- Jeg er sikker på, at Ukraine vil blive medlem af EU i den nærmeste fremtid, og det vil ændre alting, sagde hun ifølge Reuters.

Udmeldingen kommer 93 dage efter, at Janukovijt afbrød forhandlinger med EU om en frihandelsaftale og satte gang i de demonstrationer, der lørdag kostede ham posten som landets præsident.

/ritzau/

Dagens Gossip