Titusinder deltog i klimamarcher før topmøde i Paris

Titusinder af mennesker deltog lørdag i klimamarcher i en række lande for at opfordre verdens ledende politikere til at undgå en klimakatastrofe.

Marcherne har et krav om, at der bliver opnået konkrete resultater ved klimatopmødet COP21 i Paris, og som åbnes mandag.

Hen over weekenden er der planlagt "Globale Klimamarcher" i så forskellige storbyer som London, Oslo, New Delhi, Kampala, Manila, Kyoto, Austin, New York, Dhaka, Tokyo, Kairo og São Paulo. Også i København er der klimamarch søndag.

- Disse marcher gør mig optimistisk i forhold til klimamødet i Paris, hvor repræsentanter for 195 lande mødes. Det er et arrangement, som ikke er til at overse, siger en norsk miljøforkæmper, Lars Haltbrekken, fra Naturvernforbundet til NTB.

I Frankrig er 24 aktivister sat i husarrest forud for COP21.

De franske myndigheder har forbudt alle former for demonstrationer af sikkerhedsgrunde efter angrebene i Paris den 13. november, hvor jihadister fra Islamisk Stat skød og dræbte 130 mennesker og sårede over 350 andre.

Titusindvis af mennesker demonstrerede fredag i Melbourne i Australien.

"Der er ikke nogen Planet B" og "Hold op med at ødelægge min fremtid", stod der blandt andet på demonstranternes bannere.

Landmænd, børn, religiøse grupper og politikere deltog i demonstrationen, som fandt sted i Melbournes centrum. Politiet anslår, at der deltog omkring 40.000 mennesker.

Arrangørerne af aktionen i Melbourne har oprettet en hjemmeside, www.march4me.org, hvor indbyggere i andre byer kan melde sig til en symbolsk march for dem, som ikke kan gå på gaden i Paris på grund af nødretstilstanden.

De to største CO2-udledere, Kina og USA, har udsendt positive signaler op til klimatopmødet.

Ekstreme vejrfænomener som storm, oversvømmelser og tørke sættes ofte i forbindelse med globale klimaforandringer, og 690 millioner børn lever i dag i områder, hvor konsekvenserne kan mærkes direkte og resulterer i død, fattigdom og sygdomme, siger FN's børneorganisation, Unicef.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip