Titusinder demonstrerer i Spanien for ETA-fangers vilkår

Gaderne i den nordspanske by Bilbao er lørdag aften fulde af demonstranter, der er utilfredse med fængselsforholdene for medlemmer af den baskiske løsrivelsesgruppe ETA.

Titusinder marcherer gennem byen for "menneskerettigheder, forståelse og fred", efter at en dommer fredag forbød en anden varslet demonstration med argumentet om, at ETA anses som en ulovlig terrororganisation.

Behandlingen af fængslede ETA-medlemmer er et af de mest omdiskuterede emner i en strid mellem de spanske myndigheder og Vesteuropas sidste større væbnede løsrivelsesbevægelse.

ETA beskyldes for at have begået 829 drab i dets kamp for en uafhængig baskisk stat i det nordlige Spanien og sydvestlige Frankrig.

Sidste måned bragte det følelserne i kog hos ofres familier, da støttegrupper til fordel for indsatte krævede indrømmelser fra det spanske fængselsvæsen.

Demonstranterne ønsker, at fængslede ETA-medlemmer flyttes til fængsler tættere på deres familier.

En af demonstranterne, 52-årige Itziar Goienetxia, fortæller, at hun bor i Baskerlandet og må rejse 1200 kilometer hver vej for at besøge sin mand i 40 minutter i et fængsel i den sydligt beliggende by Cadiz.

- Det er en dobbeltstraf, sagde hun til AFP, da hun lørdag sluttede sig til demonstration i Bilbao.

En organisation for ofre for ETA's angreb havde appelleret om, at også lørdagens demonstration blev forbudt. I en udtalelse lyder det, at demonstrationen er en "grov fornærmelse over for hvert eneste offer for terrorisme".

En dommer afviste imidlertid at kalde denne demonstration forbudt.

ETA er på det seneste blevet svækket. Hundredvis af medlemmer eller tilhængere er blevet anholdt, og den politiske og sociale støtte til ETA i Baskerlandet vakler også.

ETA-fanger har længe kæmpet for, at de kan afsone deres straf i Baskerlandet. For nylig anerkendte gruppen det spanske retssystem, hvilket menes at have øget chancen for, at de på et tidspunkt får deres ønske opfyldt.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip