Titusinder samlet i Paris på årsdag for Hebdo-angreb

Skrevet af admin

10/01/2016

Mest læste i dag

Titusindvis af mennesker samledes søndag på Place de la Republique i det centrale Paris for at markere årsdagen for angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo og på et jødisk supermarked.

Angrebene fik for et år siden 1,6 million til at gå på gaden i den franske hovedstad for at vise sammenhold og modstand mod terrorisme.

Den store demonstration i Paris 11. januar sidste år blev ledet af blandt andre præsident François Hollande, forbundskansler Angela Merkel, Israels premierminister Benjamin Netanyahu og den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas.

Også daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gik dengang med i optoget.

Ved søndagens ceremoni til minde om ofrene sang den 72-årige Johnny Hallyday, der er en af Frankrigs populæreste sangere, om den bemærkelsesværdige solidaritet, som blev markeret på gaderne i Paris efter angrebet på Charlie Hebdo.

Sangen "Un dimanche de janvier" (En søndag i januar) er skrevet af Hallyday selv til trods for, at han ofte var offer for satiretegninger af tegneren Cabu, som blev dræbt ved massakren i Charlie Hebdos redaktionslokaler.

Et egetræ til minde om ofrene er blevet plantet på Place de la Republique, som er blevet et samlingspunkt for terrorismens ofre.

Moskeer i Frankrig havde i weekenden åbent hus i et forsøg på at få franskmænd til at komme på besøg. Indenrigsminister Bernard Cazeneuve var blandt dem, som drak myntete i en moské nær Paris lørdag.

- Frankrig har mere end nogensinde brug for, at muslimerne i vores land engagerer sig, sagde Cazeneuve og advarede om, at der vil blive slået hårdt ned på dem, der opildner til had i moskeerne.

Præsident François Hollande talte tidligere på ugen til et stort antal medlemmer af antiterrorstyrkerne i politiets hovedkvarter i Paris, hvor han bebudede nye lovstramninger vendt mod organiseret kriminalitet og terrorisme.

Ved angrebet 7. januar for et år siden blev 12 mennesker dræbt i satiremagasinets redaktionslokaler af to gerningsmænd, som under deres flugt også skød og dræbte en politimand, da han lå på jorden.

I forlængelse af angrebet blev fire mennesker dræbt i et jødisk supermarked, Hyper Cacher. Hen over tre dage blev i alt 17 mennesker dræbt.

13. november dræbte tilhængere af Islamisk Stat 130 mennesker i Paris og sårede flere end 200 andre.

/ritzau/AFP