Tjek din e-Boks: Knap 3 millioner danskere står foran vigtigt valg

Skrevet af Emil Martesen

09/04/2024
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Tjek din e-Boks.

Dagens topnyheder

En omfattende informationskampagne er sat i søen for at informere tre millioner danskere om, at deres biologiske prøver, som blodprøver, opbevares i Danmarks Nationale Biobank.

Statens Serum Institut vil nemlig i den kommende tid udsende et stort antal breve til borgernes digitale postkasser. I brevene gør SSI opmærksom på, at de opbevarer det biologiske materiale fra borgeren, og hvad borgernes rettigheder er i den forbindelse.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Her står en lang række danskere foran et vigtigt valg, om hvorvidt de vil destruere deres biologiske materiale eller ej.

Årsagen til, at SSI gemmer biologisk materiale i Danmarks Nationale Biobank, er, at det kan anvendes til fornyet diagnostisk analyse i forbindelse med fx længere behandlingsforløb, forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme samt forskning. Patienterne undgår derved at skulle have taget en ny prøve, hver gang der er brug for en ny analyse.

Restmaterialet fra prøverne kan efterfølgende anvendes til forskning i sygdommes årsager, forebyggelse og behandling. Ved at analysere prøver fra tusindvis af personer, kan forskerne finde mønstre i specifikke typer af sygdomsforløb.

Men der er god grund til at ånde lettet op for dem, der måtte føle sig ubekvemme ved tanken om, at deres prøver opbevares. Her tilbyder SSI en udvej: Borgere har mulighed for at anmode om destruktion af deres biologiske materiale.

Fra tirsdag vil de første 10.000 danskere modtage et brev via digital post, og det markerer begyndelsen på en informationsbølge, der vil nå ud til millioner.

SSI forventer, at ca. 3 mio. danskere skal underrettes. Brevene udsendes ikke samtidigt, og det er der én bestemt årsag til:

"Vi skal blandt andet sikre, at vi også kan håndtere de spørgsmål fra borgerne, som brevene kan give anledning til – og at det kan ske inden for rimelig tid. Derfor kommer vi til at udsende brevene i etaper", lyder det fra faglig direktør på Statens Serum Institut Anne-Marie Vangsted.

Hun lægger heller ikke skjul på, at hun glæder sig over, at de nu kan tage hul på denne informationssats:

"Vi har gennem de seneste år arbejdet målrettet på at øge gennemsigtigheden og på at underrette mere om vores behandling af personoplysninger. Derfor glæder jeg mig over, at vi nu kan tage hul på denne informationsindsats".

Borgere, der ikke kan tilgå digital post, vil modtage brevet som fysisk post.

Du kan læse meget mere om hvorfor SSI gemmer dit biologiske materiale til forebyggelse- og behandling samt dine rettigheder ved at trykke her.