Tjekkiet får socialdemokratisk premierminister

Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, udnævnte fredag den socialdemokratiske leder, Bohuslav Sobotka, til premierminister og banede dermed vej for en regeringsdannelse i Prag inden for få dage.

Den 42-årige Sobotka vil ændre kurs, så Tjekkiet opgiver en stram sparepolitik i håb om at det vil skabe vækst og dynamik efter lang tids recession.

Landets nationale budgetunderskud vil dermed få lov til at forblive under tre procent af bruttonationalproduktet.

Med Sobotka som premierminister rykker Tjekkiet til venstre efter otte år med en centrum-højre regering.

Den nye regering kommer til efter måneders stilstand på grund af skandaler om korruption og spionage, som i sommer væltede den tidligere premierminister, Petr Necas.

Processen med at nå frem til en koalition med to andre partier blev sat i gang efter valget i oktober. En regeringsaftale kom tidligere på måneden på plads mellem de tre partier - 72 dage efter det tjekkiske valg.

Valget blev vundet af Sobotkas socialdemokratiske parti, Cssd, men partiet har ikke klart flertal. Det er tvunget til at samarbejde med det populistiske ANO-parti, hvis succes ved valget har overrasket alle iagttagere.

Regeringen omfatter desuden det mindre centrumdemokrati, De Kristelige Demokrater, som sikrer koalitionen 111 mandater i det tjekkiske parlament med i alt 200 pladser.

Sobotka har lovet at bringe Tjekkiets 10,5 millioner indbyggere tilbage til den europæiske mainstream, efter at landets tidligere regering forholdt sig forbeholdent og køligt til EU.

Tjekkiet, der blandt andet eksporterer biler til eurozonen, kom ud af 18 måneders recession i andet kvartal af 2013.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip