Tjekkiets socialdemokrater styrer mod valgsejr

Tjekkiets socialdemokratiske parti, Cssd, fik flest stemmer ved parlamentsvalget fredag og lørdag, hvor mange vælgere gik til stemmeurnerne opfyldt af harme mod udbredt korruption og stadige spareplaner.

Socialdemokraterne fik 20,6 procent af stemmerne og bliver det største parti i det nye parlament, men der var på valgaftenen størst opmærksomhed omkring milliardæren Andrej Babis, som leder protestbevægelsen ANO.

Da over 99 procent af stemmene var optalt lørdag, viste resultatet, at den centrumorienterede protestbevægelse havde fået omkring 18,7 procent af stemmerne.

ANO har hentet mange af sine vælgere fra den tidligere højreorienterede regering under Petr Necas, der blev opløst som følge af spion- og bestikkelsesskandaler. Skandalen involverede premierministerens rådgiver og elskerinde.

- Resultatet blev ikke, som vi havde ønsket os, men vi er i hvert fald blevet det største parti, siger den socialdemokratiske leder, den 41-årige Bohuslav Sobotka, der står til at blive landets næste premierminister.

Socialdemokraterne, der har planer om at forhøje skatterne for banker og store firmaer, ventes at gå ind i en koalition med ANO - eller med kommunisterne, som fik 15 procent af stemmerne.

Tjekkiets venstrefløj har ikke været ved magten siden 2006.

Allerede i januar viste tjekkerne, at de foretrak venstrefløjen, da de valgte den venstreorienterede eks-kommunist Milos Zeman til præsident efter 10 år med den konservative EU-skeptiker Vaclav Klaus ved roret.

Fire andre partier står også til at komme over spærregrænsen på fem procent: højrefløjspartierne TOP 09, ODS og et populistisk parti ledet en japansk forretningsmand samt de kristelige demokrater.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip