Tjetjensk bokser og drabsdømt hjalp til med bortførelse

To tjetjenske mænd og en tidligere drabsdømt nedrivningsarbejder er blandt den gruppe mænd, som på skift assisterede forretningsmanden Kim Hoang Tran med at gennemføre to grove bortførelser sidste år.

Det har Retten på Frederiksberg slået fast i en usædvanlig sag, som onsdag er endt med langvarige straffe.

Begge tjetjenere har russiske pas. Den ene, Tarkhan Galaeva, har tilnavnet "bokser", og det var netop den sportsgren, som han har dyrket i klubben Rudersdal BK.

21-årige Galaeva er tidligere dømt for røveri i Nordsjælland. Under sagen har han ikke villet sige noget.

Derimod har hans forsvarer forlangt, at han ikke udvises til Rusland, fordi han risikerer at blive udsat for tortur eller umenneskelig behandling.

Udvisning vil være i strid med internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, har advokat Sten Balslev sagt.

Den påståede risiko skyldes farens fortid som soldat blandt de tjetjenske oprørere, der har kæmpet mod russiske styrker. Faren mistede livet i februar i år, da han var taget til Ukraine for også her at føre krig mod russiske soldater.

Både Galaeva og kammeraten Magomed Amriev deltog i det ene af de to bortførelsesforløb, som forretningsmanden Kim Hoang Tran var bagmand for.

Nævningetinget har onsdag besluttet at udvise dem begge oveni fængselsstraffen på henholdsvis fem et halvt og fire år.

- Der er ikke grundlag for at sige, at der er en risiko for overlast, siger retsformand Kari Sørensen ved domsafsigelsen.

Om Galaeva faktisk sendes ud af Danmark, er endnu ikke afgjort. Det er op til udlændingemyndighederne. Muligvis kan han ende med en tilværelse på tålt ophold.

Det sidste ord om sanktionen er dog endnu ikke sagt. Den 21-årige har på stedet anket dommen til Østre Landsret.

En mindre rolle i den grove kriminalitet har været udfyldt af 34-årige Anders Flemming Nielsen, der har arbejdet som nedrivningsarbejder.

Alligevel er straffen for hans vedkommende endt på fængsel i ni år. Det skyldes, at han tidligere er dømt for drab - og at en reststraf på godt fire år onsdag er udløst.

En toneangivende herre i ydmygelser af og grov vold mod ofrene var 25-årige Daniel Kryger. Han er tidligere dømt for at ville dræbe en tilfældig med et knivstik i øjet. Han har fået ti års fængsel.

/ritzau/

Dagens Gossip