Tobaksenke får nej til krav om kvart milliard fra datter

Den rige tobaksenke Tineke Færchs krav om næsten 275 millioner kroner fra sin datter er mandag blevet afvist af Østre Landsret.

Morens krav skyldes en aktiehandel tilbage i 2006, da hun solgte for cirka 57 millioner kroner aktier i familieselskabet Færch Holding til sin datter Merethe Færch.

Snart efter steg værdien kraftigt, og moren påstod, at hun var blevet snydt for værdistigningen. Østre Landsret fastslår imidlertid, at hun ikke har været udsat for et komplot fra datterens side.

Der er ikke beviser for, at der blev tilbageholdt oplysninger for moren om aktiernes værdi, fastslår dommerne.

Der er heller ikke grundlag for at sige, at aftalen blev misligholdt, fordi datteren havde giftet sig uden at opfylde et krav om fuldstændigt særeje.

Dette skyldtes en fejl hos morens tidligere advokat, fremgår det af dommen.

Dommen er en stadfæstelse af den afgørelse, som Retten i Helsingør nåede frem til i maj sidste år.

Færch-aktiernes store værdihop skete, da British American Tobacco-koncernen købte aktier i Skandinavisk Tobakskompagni, hvor Færch-familien havde en ejerandel.

Ved byrettens dom blev sagsomkostningerne, som Tineke Færch skulle betale, fastsat til 12 millioner kroner. Ved landsrettens dom er sagsomkostningerne for såvel byret som landsret mere end halveret. Nu slipper tobaksenken med at skulle betale fem millioner.

I flere år har familien Færch, der skal være delt i en jysk og en sjællandsk lejr, været ude i en række interne økonomiske stridigheder.

Tineke Færch, der er i 80'erne, har ikke kun ført den netop overståede retssag mod sin datter.

For nogle år siden forsøgte hun at få dømt et advokatfirma for dårlig rådgivning i forbindelse med overførslen af aktierne til datteren. Også den sag tabte hun.

/ritzau/

Dagens Gossip