Tobaksregler er endeligt på plads i EU

Skrevet af admin

26/02/2014

Mest læste i dag

Tobaksregler, som skal gøre det mindre attraktivt for unge at ryge, er onsdag blevet vedtaget i EU-Parlamentet.

Det skete med stort flertal, og flere steder i salen blev der klappet og givet high fives.

Tobaksdirektivet er blevet forhandlet på plads med EU's medlemslande, og det vil sige, tobaksreglerne nu er nået hele vejen igennem EU's lovgivningsmølle.

- Det er et utroligt godt resultat. Det giver os nye værktøjer i værktøjskassen, så vi kan gøre en indsats for, at unge mennesker ikke begynder at ryge.

- Vi ved, at 70 procent af rygerne i EU begyndte, før de var 18 år, siger medlem af parlamentet Christel Schaldemose (S).

Ifølge de nye tobaksregler skal der blandt andet være tydelige sundhedsadvarsler i skrift og billede på 65 procent af cigaretpakkens overflade, og cigaretter må ikke længere smage af for eksempel chokolade eller vanilje.

- Vi ved, at det ikke har nogen effekt på de garvede rygere, men vi ved fra studier, at det har en vis effekt på unge mennesker, siger Christel Schaldemose.

Hun understreger, at folk, som har røget i lang tid, stort set ikke vil få ændret deres tilværelse af det nye direktiv. Skråtobak er for eksempel stadig lovligt.

- Det meste af det her oraltobak, som det kaldes, vil blive ved med at være der, som det er, siger Schaldemose.

De meget omtalte lakridspiber er - ligesom andet slik, snack og legetøj - helt undtaget fra de nye regler.

Schaldemose ser ikke et fuldstændigt forbud mod rygning på EU-plan lige foreløbig.

- Vi har meget forskellig rygekulturer i Europa, og tiden er ikke inde til nu - eller i en overskuelig fremtid - at EU skal ind og forbyde rygning.

- Så det her er en balance, som tager højde for den faktiske situation, og som i sidste ende redder liv, siger hun.

/ritzau/