Tobakssalg når nye højder i Danmark

I Kræftens Bekæmpelse vækker de nye tal ærgrelse. Her ønsker man, at politikerne kigger mod andre lande såsom Norge, hvor man har indført forbud mod synlige tobaksvare i butikkerne.

»Det enorme salg af tobaksvarer i Danmark er et klart udtryk for en politisk prioritering. Man kunne sagtens vælge at gøre det på en anden måde,« siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

»I Norge koster en pakke cigaretter eksempelvis det dobbelte af, hvad den gør i Danmark, og tobaksvarerne er gemt væk fra hylderne i butikkerne. I Danmark er cigaretterne placeret side om side med slikket, hvilket lokker specielt de unge til at begynde at ryge,« siger han.

Men det forslag er man ikke tilhænger af i Enhedslisten.

»Jeg tror ikke det nytter noget at fjerne tobakken fra hylderne eller sætte afgifterne yderligere op. Jeg tror derimod vi kan vinde meget ved at satse på at hjælpe de personer, der gerne vil stoppe,« siger Sundhedsordfører for Enhedslisten Stine Brix (Ø).

I SF mener sundhedsordfører Özlem Cekic (SF), at de nye tal signalerer en kedelig udvikling.

»Det er vigtigt, at vi dykker ned i de her tal og ser på, om der er flere, der ryger, eller om de personer, der ryger, blot ryger mere. Regeringen kommer jo snart med nye forebyggelsestiltag, og her vil vi naturligvis dykke ned i denne debat også,« siger hun.

Det fremgår ikke af tallene, hvor stor en andel af stigningen i udgifter på cigaretter, der skyldes afgiftsstigningen på tre kroner par cigaretpakke, som trådte i kraft 1. april 2012.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip