Tøjbrancheforening afviser ministers ønske om gennemsigtighed

Foreningen har over 300 danske tekstilvirksomheder som medlemmer, og deres retningslinjer bliver nu opdateret, så noget lignende ikke skal ske hos deres leverandører.

Men at realisere det konkrete forslag, som handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) tidligere lørdag meldte ud for at få den danske tekstilbranche til at leve op til deres ansvar for at sikre ordentlige arbejdsforhold for arbejderne - for eksempel at gøre som svenske H&M, der offentliggør, hvem deres leverandører er - kommer ikke til at ske. Det vil være skadeligt for de små virksomheders konkurrenceevne, lyder det.

»De fleste af vores medlemmer er så små, at de reelt har meget lille indflydelse på arbejdsforholdene. Og hvis ikke forholdene er i orden, hjælper det ikke med gennemsigtighed,« siger Pia Odgaard, som er CSR-rådgiver i Dansk Mode og Tekstil, til b.dk.

Hun mener, det er de store producenter som H&M, der må trække lokomotivet for at sikre bedre vilkår for fabriksarbejderne i Bangladesh. De fleste danske tekstilvirksomheder er nemlig for små til have den nødvendige indflydelse på forholdene.

»På grund af kulturforskellene vil der altid være noget, som ikke lever op til de standarder, vi gerne vil have. Uanset hvor meget man forsøger at have styr på tingene, vil der altid være noget skidt i krogene,« siger hun.

Pia Odgaard går selv ind for gennemsigtighed i leverandørkæden, men siger, at »man er nødt til at være realistisk«. Dansk Mode og Tekstil vil hverken opfordre eller tvinge sine medlemmer til gennemsigtighed, fordi mange så vil være i fare for at bukke under.

»Jeg er nødt til at være en lille smule pragmatisk. Enten har vi en virksomhed, som tjener penge hjem til Danmark, fordi den er konkurrencedygtig, eller også har vi måske slet ikke nogen. Og hvad er så værst? Du kan kun være med til at forandre verden, hvis du har en forretning, du kan øve indflydelse med,« siger Pia Odgaard.

I stedet mener hun, man må tage et skridt af gangen for at forbedre forholdene. For eksempel arbejder man i brancheorganisationen på at inkorporere FNs retningslinjer for virksomheders samfundsansvar. Herunder principper for overholdelse af menneskerettighederne.

Der ledes stadig efter omkomne efter onsdagens ulykke, hvor den otte etager høje fabrik styrtede sammen. Over 300 mennesker er indtil videre meldt omkomne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra danske PWT Group, der har kæderne Wagner og Tøjeksperten, som fik leveret tekstiler fra den kollapsede fabrik.

Dagens Gossip