Tøjfirmaet Vila får millionbøde for prisfusk

Tøjfirmaet Vila, som er en del af den danske tøjkoncern Bestseller, har accepteret en bøde på 1,6 millioner kroner for at have lavet ulovlige prisaftaler, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ved at kræve, at forhandlere af Vila-tøj skulle følge de vejledende priser, har Vila i flere tilfælde forhindret forhandlere i at sætte prisen ned til gavn for forbrugerne.

- Vilas ulovlige praksis har forhindret selvstændige forhandlere i selv at bestemme priserne, herunder at sætte priserne ned, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agnete Gersing i en pressemeddelelse.

- Det er vores vurdering, at Vilas aftaler om bindende videresalgspriser har haft konkret betydning for de danske forbrugere, tilføjer hun.

To ledende medarbejdere har hver accepteret bøder på 22.000 kroner, oplyser styrelsen.

De ulovlige aftaler med forhandlerne blev indgået af flere ansatte og i flere tilfælde gennem en periode på ikke under to et halvt år frem til oktober 2012 i både internetbutikker og fysiske butikker.

Sager om prisaftaler, der betyder højere slutpriser for forbrugerne, er ikke sjældne i Danmark, lyder det fra Agnete Gersing.

- Vi kan desværre se, at ulovlige aftaler om bindende videresalgspriser forekommer relativt hyppigt i Danmark. Alene i år har vi haft seks sager, hvor der er faldet større bøder, siger hun.

Hos Vila henviser man til en pressemeddelelse om sagen fra Bestseller, hvor Bestsellers kommunikationsdirektør Mogens Werge beklager sagen.

- Vi har samarbejdet med konkurrencemyndighederne om afgørelse af sagen. Vi hverken må eller ønsker at styre udsalgspriserne hos vores eksterne samarbejdspartnere.

- Trods et omfattende compliance-program i hele Bestseller, hvor vores medarbejdere informeres om gældende konkurrenceregler, har vi måttet sande, at det ikke har været nok i tilfældet med Vila, siger han i pressemeddelelsen.

Sagen startede i maj 2013, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var på kontrolbesøg hos Vila, efter at TV2 havde sendt programmet "Operation X – de hemmelige prisaftaler".

Her fandt styrelsen beviser for, at Vila havde benyttet bindende videresalgspriser.

Vila valgte ifølge styrelsen at samarbejde om sagens afgørelse, og det har haft betydning for bødens størrelse.

/ritzau/

Dagens Gossip