Tørnæs skal forklare lukning af Finsk og Indologi på KU

Skrevet af admin

04/04/2016

Mest læste i dag

Snart er det slut med at læse studierne som finsk, indologi, tibetologi og sydøstasiensstudier, der består af thai og indonesisk, på Københavns Universitet (KU).

Universitetet har besluttet at lukke fagene for at spare. Men det bekymrer SF, der kalder uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) i samråd om sagen.

- Det er simpelthen uvurderlig viden, vi mister, når vi lukker små fag på universiteterne, mener uddannelsesordfører Jacob Mark (SF).

- En af Danmarks styrker er, at vi også har stærke forskningsmiljøer for de mindre fag. Men hvis vi begynder at lukke alle de uddannelser, som ikke særlig mange vil læse, så vil vi med tiden miste viden om, hvordan den her verden hænger sammen.

Ifølge Jacob Mark er det ikke mere end en måned siden, at Ulla Tørnæs forklarede, at lukningen af småfag kun ville være midlertidig.

- Nu viser det sig, at det ikke er rigtigt, og derfor må ministeren selvfølgelig sætte ind og sikre, at der fortsat er en beskyttelse af de mindre fag i Danmark, lyder hans opfordring.

Universitetet har besluttet at fastholde uddannelserne i eskimologi, indianske sprog og kulturer, klassisk græsk samt moderne indien & sydasienstudier.

Økonomien er ikke bedre på flere af disse fag. Men der er tale om, at universiteterne på fagene enten har en "særlig national forpligtelse eller unikt stærke faglige miljøer", og derfor overlever de, oplyser Københavns Universitet.

Samtidig vil det blive forsøgt at lægge nogle af de resterende uddannelser sammen. Det gælder hebraisk og tyrkisk, der sammen med arabisk og persisk bliver til én ny bachelor- og kandidatuddannelse i mellemøstenstudier.

Det samme gælder indoeuropæisk, der føres sammen med lingvistik til én ny, fælles bachelor- og kandidatuddannelse.

Fakultetet for Humaniora sigter mod, at balkanstudier og polsk sammen med russisk bliver del af en ny og større uddannelse i østeuropastudier.

/ritzau/