Tolke truer Eritrea-flygtninge til tavshed om regime

Skrevet af admin

10/12/2014

Dagens topnyheder

Mens asylansøgere fra Eritrea de seneste dage har fået forbedret deres chancer for at blive i Danmark, har mange en anden frygt i den kommende sagsbehandling.

Flere eritreiske tolke viser sig nemlig at sympatisere med det hjemlige regime.

Hvis flygtningenes Eritrea-kritiske historier bliver videregivet til styret, er der risiko for forfølgelse og afstraffelse af asylansøgernes familier i hjemlandet, skriver Politiken torsdag.

Det kan også påvirke sagsbehandlingen, at asylansøgerne ikke tør fortælle sandheden om flugten fra Eritrea.

Politiken kender til en stribe tilfælde, hvor asylansøgere har følt sig intimideret og truet af eritreiske tolke.

Seneste eksempel er fra tirsdag, hvor en tolk - hyret af Dansk Flygtningehjælp - forsøgte at få en gruppe af asylsøgere i Asylcenter Helsingør til at tie om forholdene i hjemlandet.

Torsdag besluttede gruppen at klage til Røde Kors, der driver centret. De sendte klagen videre til Dansk Flygtningehjælp, der over for Politiken forklarer, at episoden skete, efter at organisationens andre medarbejdere havde forladt stedet.

Organisationen har selv problematiseret netop regimetro tolke, og derfor er kommunikationschef Peter Hermann Kamph også ked af episoden.

Ifølge Politikens oplysninger har den pågældende tolk på lignende vis virket intimiderende over for flygtninge i Asylcenter Sandholm i november.

I andre, separate tilfælde har eritreere i selve sagsbehandlingen oplevet intimideringer fra tolke, der per definition skal være upartiske.

Den erfarne udlændingeadvokat Niels-Erik Hansen bekræfter problemet.

- Stort set alle de ansøgere fra Eritrea, jeg har haft, har udtrykt en meget stor frygt for at blive tolket af nogle bestemte tolke, siger han til Politiken.

/ritzau/