Tomater og udendørs biografer i kroatiske Istrien

Når man nu så sjældent kan dase på stranden herhjemme, er det fristende at bruge samtlige af feriens dage langs den kroatiske middelhavskyst. Men rejser man sig fra håndklædet i bare et øjeblik, vil man opdage, at der sker en masse spændende ting på den populære halvø, som man ikke vil gå glip af.

Saftige tomater og skønhedsdronninger

På den allernordligste del af den kroatiske kyst ligger byen Umag, hvor de lokale hvert år skyder den årlige tomathøst i gang med en stor hyldest til middelhavsgrøntsagen over dem alle. Fra 1. august kan du opleve den kroatiske tomat, når den er allerbedst og i alle mulige versioner.

Det er smagen af tomat, der er i centrum, og i centrum af Umag finder du således tonsvis af smagsprøver på især šalša, den populære tomatsovs, der er en fast bestanddel i enhver rigtig middelhavsmenu.

Herudover konkurreres der selvfølgelig om at have den flotteste tomat, ligesom den årlige Miss Tomato-skønhedsdronning naturligvis skal kåres. Hele gildet afsluttes med en stor folkefest i Umags gader, hvor de lokale også griber chancen for at sige farvel til sommeren.

Med himlen som lærred

Er du mere til røde løbere end røde tomater, så byder Istrien faktisk på hele to filmfestivaler hen over sommeren.

Filmfestivalen i byen Motovun viser små film i store omgivelser. Over fem dage vises der 70 film fra hele verden, primært uafhængige, selvstændige produktioner. Fra om formiddagen kan man indtage sin plads i Motovuns lokale biografer, men når mørket falder på, flytter filmviseren udendørs, og den højtliggende, historiske by bliver til et smukt lærred for de kreative film.

Tager du ud til den store kystby, Pula, kan du se film i omgivelser, du aldrig kommer til at opleve lignende. Verdens ældste filmfestival, der i år fejrer 60-års jubilæum, viser nemlig film i det romerske amfiteater, Arena. Under stjernerne vises der både kritikerroste film fra Europas mest prestigefyldte festivaler samt kroatiske egenproduktioner.

Motovun Filmfestival afholdes fra den 27. juli til den 31. juli, mens Pula Filmfestival løber af stablen fra den 13. juli til den 27. juli.

Når musikken spiller

Sete Sóis Sete Luas er en festival for folkemusik fra middelhavsområdet, der udover folkemusik også byder på gadeteater og visuel kunst. ”Syv Sole, Syv Måner”, som festivalen hedder på dansk, foregår i Rovinj fra den 18.-20. juli.

Længere nord på afholdes der i dagene 19. juli til 2. august jazzfestival i middelalderbyen Grožnjan. Her kommer besøgende helt ned i tempo, når kroatiske og udenlandske jazzmusikere står for den rolige baggrundsmusik til det ellers livlige sommerliv i byens små og kringlede gader.

Dagens Gossip