Tomatkonge betaler 464.000 for lønsnyd

Skrevet af John Meyer

13/12/2012

Mest læste i dag

Danmarks største producent af tomater, gartneriet Alfred Pedersen & Søn, har nu efterbetalt 464.000 kroner på grund af snyd med blandt andet løn og feriepenge til vikarer. Betalingen er sket, efter at det fynske gartneri og arbejdsgiverforeningen GLS-A har indgået forlig med 3F i en faglig sag.

- Vi er meget tilfredse med, at vores medlemmer nu får overenskomstmæssig løn for deres arbejde, siger Anna Lise Vindeløv, faglig sekretær hos 3F Odense.
Ingen kontrakter eller lønsedler

I oktober afslørede Fagbladet 3F, at udenlandske vikarer er blevet underbetalt for arbejde hos Alfred Pedersen & Søn, der producerer de populære tomater kaldet Katrine og Alfred. Gartneriets grøntsager bliver solgt hos bl.a. Bilka, Føtex og SuperBrugsen.

Vikarer fra Letland har arbejdet hos Alfred Pedersen & Søn som ansattehos firmaet VTM Products i Kolding. VTM Products hører til inden for gulvbranchen og opererer uden overenskomst. Ansatte har hverken fået ansættelseskontrakter eller lønsedler. Flere vikarer har til Fagbladet 3F forklaret, at de fik deres løn i kontanter i en konvolut hver anden uge.

Ifølge forliget i den faglige sag er vikarerne til sammen blevet snydt for 464.000 kroner i løbet af de sidste 19 uger af 2011.


Tomatavler: Vi er ikke stolte af sagen
Alfred Pedersen & Søn har haft et overskud på i alt knap 10 millioner kroner i perioden 2004-11. Virksomheden er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og har dermed forpligtiget sig til at følge overenskomsten for gartnerier. Firmaets ejer og direktør Mads Pedersen siger:

- Vi ville gerne have sagen ud af verden og få ro på hurtigst muligt. Vi har ikke været stolte af sagen, men er glade for, at den nu er løst.