Tony Blair er klar til at forsvare invasion af Irak i 2003

Skrevet af admin

05/07/2016

Dagens topnyheder

Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair risikerer at blive stillet til ansvar for sin rolle i forbindelse med invasionen af Irak i 2003.

Onsdag præsenterer den britiske undersøgelseskommission, også kaldet Chilcot-kommissionen, sin rapport om Irak-krigen efter syv års arbejde.

Ifølge The Guardian har Tony Blair og hans rådgivere allerede forberedt en forsvarstale som svar på den kritik, rapporten ventes at indeholde af Blair og hans regerings beslutning om at deltage i den amerikanskledede krig mod Saddam Hussein, Iraks daværende diktator.

En række parlamentsmedlemmer fra Labour, Blairs eget parti, og Scottish National Party har talt for at bruge en gammel lov til at stille Tony Blair for retten. Den blev senest anvendt i 1806.

Skotlands tidligere førsteminister Alex Salmond har ligeledes sagt til Sky News, at "der skal være en retlig eller politisk konsekvens" for Blairs rolle i invasionen i 2003.

179 briter mistede livet i Irak i forbindelse med krigen. Endnu flere blev invalideret for livet. Over 150.000 irakere har siden mistet livet i det kaos, der efterfølgende opstod i Irak, ifølge iraqbodycount.org.

Jeremy Corbyn, der er Labours nuværende leder, har lovet, at partiet vil komme med en officiel undskyldning for at gå med i krigen, efter at Chilcot-rapporten er blevet præsenteret, skriver The Guardian.

Derimod er det usikkert, om Corbyn vil støtte en eventuel rigsretssag mod Blair.

Den Internationale Domstol i Haag har på forhånd indikeret, at politiske beslutninger om at gå i krig falder uden for dens ansvarsområde, skriver TT.

Den omfattende Chilcot-rapport er blevet forsinket flere gange. Ifølge The Guardian til Tony Blairs store frustration.

Han har ikke villet kommentere rapporten, før den er offentliggjort. Men han ventes at forsvare invasionen med, at konsekvenserne af at lade Saddam Hussein blive siddende ved magten ville have haft endnu større konsekvenser - for eksempel at Iran eller al-Qaeda ville have invaderet landet.

Et af USA og Storbritanniens væsentligste argumenter for at invadere Irak var, at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Det er dog aldrig lykkedes at finde dem.

/ritzau/