Top-republikaner: Iran-aftale får det svært i Kongressen

Uanset hvordan en eventuel atomaftale med Iran kommer til at se ud, vil den amerikanske præsident, Barack Obama, få svært ved at få den godkendt i Kongressen.

Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters meldingen fra den republikanske flertalsleder i det amerikanske senat, Mitch McConnell.

- Hvis aftalen bliver færdiggjort, tror jeg, at den bliver meget svær at sælge, siger Mitch McConnell til tv-stationen Fox News.

- Vi ved allerede, at det kommer til at efterlade Iran på tærsklen til at være en atommagt.

Flere republikanere i den amerikanske kongres har kritiseret forhandlingerne med Iran og sagt, at man i stedet burde øge sanktioner mod Irak for at afholde dem fra at udvikle atomvåben.

Men McConnell erkender, at aftalen formentlig vil blive til virkelighed, selv om det skulle lykkes Republikanerne at samle 60 stemmer i Senatet og vedtage en resolution imod aftalen.

Den resolution kan Obama nemlig underkende med et veto.

Israel og en række vestlige lande har i årevis haft en bekymring for, at Iran i hemmelighed er ved at udvikle atomvåben.

Iran selv fastholder, at landets atomprogram udelukkende har fredelige formål og først og fremmest har til formål at udvikle energi.

Landet forhandler med den såkaldte P5+1 gruppe, som består af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd plus Tyskland.

En færdig atomaftale skal til godkendelse i både den amerikanske kongres og i parlamenterne i de lande, der er med ved forhandlingerne - Storbritannien, Tyskland, Rusland, Frankrig og Kina.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip