Topchefens storvask giver Lundbeck milliardunderskud

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

Det blev til et dundrende underskud i medicinalkoncernen Lundbeck i første halvår 2015.

Lundbecks resultat før skat endte som et underskud på næsten fem milliarder kroner i første halvår, hvor selskabet ellers havde en omsætning på knap 7,2 milliarder kroner.

Milliardunderskuddet skyldes nedskrivninger på 4,8 milliarder kroner i andet kvartal, fordi Lundbeck anlægger et mere konservativt syn på sine produktrettigheder. Det belaster de regnskabsmæssige omkostninger til forskning og udvikling.

Det er en regnskabsteknisk manøvre, som skal pynte på resultaterne fremadrettet, siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. brand Bank.

Og det er helt normalt, at nye topchefer foretager den slags "storvask", når de kommer til, siger han.

I forbindelse med regnskabet for første halvår præsenterer Lundbeck en spareplan, der skal skære tre milliarder kroner af selskabets omkostninger og nedlægge omkring 1000 stillinger.

Spareplanen betyder samtidig øgede udgifter til blandt andet fratrædelsesordninger til medarbejderne.

Samlet har Lundbeck budgetteret med udgifter på 1,7 milliarder kroner, som bogføres i tredje kvartal.

Det er med til at hive forventningerne til driften i 2015 ned på et underskud på på syv milliarder kroner.

- Et minus på syv milliarder kroner lyder voldsomt, men der er stort set ikke nogen penge-effekt i noget af det, siger Michael Friis Jørgensen.

Det ser også anderledes positivt ud, når man ser på forventningerne til det såkaldte kerne-driftsresultat - driftsresultat inden ekstraordinære poster.

Det ventes nu at lande på et overskud på omkring en halv milliard, hvor Lundbeck tidligere ventede et resultat omkring nul.

Også forventningerne til omsætningen løftes til 14 milliarder kroner fra tidligere ventet 13,2-13,7 milliarder kroner.

/ritzau/