Topchefer hvæsser kniven: Klar til fyringer

Jobkrisen i Danmark spreder sig nu fra industrien til detailhandlen.

Hver tredje danske virksomhed står klar til afskedige medarbejdere inden for de kommende seks måneder, og inden for detail- og engrosbranchen er tallet helt oppe på 39 procent.

Det viser en rundspørge foretaget af Børsen blandt 631 topledere i landets største virksomheder.

Årsagen er, at forbrugerne er tilbageholdne med dankortet, og derfor rammer fyringsrunderne også hårdest i detailhandlen.

- Det er grotesk, det vi ser. Folk har mange penge mellem hænderne, men negativ psykologi gør, at de ikke tør bruge dem, siger Christian Tangaard Ingemann, direktør i Dansk Erhverv, til Børsen.

- Herhjemme er vi ud over gældskrisen ramt af problemet med nye skatter, usikkerhed og boligmarkedet, stigende bidragssatser og frygten for at blive ledig, tilføjer han.

For få dage siden lød meldingen fra Dansk Industri (DI), at mindst 7500 danskere i industrien ville stå uden job inden for de kommende måneder.

Selvom de seneste tal for ledigheden viste et fald i august på 2400 personer, vil danskerne hellere øge opsparingen end at spendere lønkronerne, lyder det fra en ekspert.

- Oplevelsen af en øget risiko for at blive ledig er blevet væsentlig større, fordi virksomhederne holder igen med jobskabelse og investeringer.

- Det får danskerne til at holde igen med pengepungen, samtidig med at kreditklemmen får folk til at afdrage på gælden i stedet for at forbruge, siger økonomiprofessor Niels Westergård-Nielsen fra Aarhus Universitet til Børsen.

I sidste uge viste en anden rundspørge i Berlingske Toplederpanel blandt 186 af landets øverste chefer, at 48 procent har planer om besparelser på grund af den økonomiske krise.

Landets store og mellemstore virksomheder vil lægge væksten uden for Danmarks grænser, da forventningerne til markedet herhjemme er mere dystert.

Over 20 procent har vedtaget fyringer, som træder i kraft inden for de næste seks måneder, og yderligere 24 procent overvejer flere afskedigelser, lød det i undersøgelsen.

Dagens Gossip