Topdemokrat er klar til at nedstemme Obama om Iran

Den fremtrædende demokratiske senator Robert Menendez kritiserer skarpt den iranske atomaftale, som USA har været med til at indgå og siger, at han er klar til at stemme sammen med republikanerne for at få den nedstemt i Kongressen.

- Jeg vil stemme for at afvise aftalen, og hvis jeg bliver bedt om det, så vil jeg stemme for at underkende et veto, siger han med henvisning til et præsident-veto fra demokraten Barack Obama.

Det kræver, at to tredjedele af Kongressens to kamre stemmer imod, hvis et præsident-veto skal underkendes.

Senatet og Repræsentanternes Hus ventes i løbet af september at stemme om en lovtekst, der afviser atomaftalen. Republikanerne kontrollerer begge kamre og vil formentlig få flertal mod atomaftalen.

Aftalen, der blev indgået i sommer mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland, lægger store begrænsninger på det iranske atomprogram, men til gengæld ophæves en række økonomiske sanktioner over for styret i Teheran.

Obama har lovet, at han vil nedlægge veto, hvis republikanerne får flertal for deres afvisning af aftalen.

Menendez er den anden højtstående demokratiske politiker, der meddeler, at han er imod aftalen.

I sidste måned sagde den tredjehøjest placerede demokrat i Senatet, Charles Schumer, at han ville stemme imod og forsøge at få andre demokrater til at gøre det samme.

Menendez, der er valgt i staten New Jersey, trådte i april tilbage som det højst placerede demokratiske medlem i Senatets udenrigsudvalg, efter han officielt var blevet sigtet for korruption.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip