Topdiplomat: Krigen mod Taliban i Afghanistan var nødvendig

Skrevet af admin

09/06/2016

Mest læste i dag

Skulle Danmark være gået med i krigen i Afghanistan, der siden 2001 har kostet os milliarder af kroner, 43 soldaterliv og adskillige fysisk og psykisk lemlæstede medborgere uden at have skabt varig fred og stabiliseret landet?

Det spørgsmål stillede EU's ambassadør, danskeren Franz-Michael Skjold Mellbin, torsdag sig selv og de fremmødte ved en konference i Folketinget om den danske Afghanistan-indsats i årene 2001-2014.

Og den erfarne diplomat svarede selv:

- Ja, for der var ikke et alternativ til at gå ind i Afghanistan.

Ifølge ambassadøren var angrebet på World Trade Center i New York i september 2001 et symbolsk angreb på de vestlige samfund som et hele fra det, han kalder "islamistisk, fundamentalistisk ekstremisme".

- Og skulle vi ikke have svaret på den kamp? Vi har forsvaret os mod nazisme i årtier. Og mod kommunisme i årtier, så det her er en kamp, vi også skal tage, sagde Franz-Michael Skjold Mellbin.

Dertil kommer, at det fortsat er et åbent spørgsmål, om den mangeårige internationale indsats i Afghanistan vil føre til varig fred, mener ambassadøren.

- Ingen ved det reelt endnu. Vi står faktisk midt i en situation, hvor spørgsmålet om Afghanistan bliver en succes eller en fiasko afgøres.

- Det er gået de flestes næse forbi, men fredsprocessen i Afghanistan har over de seneste seks måneder flyttet sig afgørende, så de forskellige parter nu taler om, hvornår den varige fred kommer, og ikke om den kommer, sagde Franz-Michael Skjold Mellbin.

Spørgsmålet om rigtigheden af det danske krigsbidrag står for ambassadørens egen regning og er ikke en del af den erfaringsopsamling, som blev præsenteret på konferencen i form af tre rapporter fra blandt andet Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Det skyldes ifølge senioranalytiker i Diis Louise Riis Andersen, at det mandat, politikerne havde givet til undersøgelserne, ikke gav mulighed for at lave en egentlig evaluering.

Det er ifølge forskeren "ellers er typisk", når man ser tilbage på en krig.

/ritzau/