Topembedsmand kan ikke forklare brud på konventioner

Sådan lød det mandag, da Integrationsministeriets tidligere departementschef Claes Nilas skulle forklare, hvorfor ministeriet i en årrække undlod at give unge statsløse dansk statsborgerskab i direkte strid med FNs konventioner.

Nilas understregede flere gange, at han satte sin lid til embedsmændenes vurderinger af, hvornår de statsløse havde ret til at blive danske statsborgere.

»Jeg gik naturligvis ud fra, at de enkelte kontorer og afdelinger havde styr på juraen. Det var vigtigt, at det var et juridisk stærkt hus,« forklarede Nilas, der tegnede et billede af en travl hverdag med mange sager, hvor der i første omgang ikke blev lagt særlig vægt på konventionsbruddene, da de blev opdaget i 2008.

Claes Nilas kunne ikke forklare, hvorfor Integrationsministeriet ikke fulgte de konventioner, Danmark selv har tilsluttet sig.

Da kommissionens udspørger Poul Heidmann spurgte, om Claes Nilas havde et bud på, hvorfor det skete, lød svaret kort:

»Det har jeg ikke.«

»Konventioner skulle holdes, hverken mere eller mindre,« forklarede Claes Nilas og uddybede, at daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) var bekymret for, at embedsmændene var kommet frem til en forkert juridisk konklusion, da de præsenterede hende for budskabet om, at Danmark ikke overholdt de gældende regler.

Sagen endte med at koste Birthe Rønn Hornbech posten, fordi hun ikke greb ind og stoppede den ulovlige praksis, da den blev opdaget i 2008. Det skete først i 2010, og året efter blev hun fyret af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Dagens Gossip