Topfolk i rigsmandsbank afkræves 400 millioner

Topfolkene i en lille eksklusiv bank får fredag morgen at vide, om har været så sjuskede og uansvarlige, at de skal betale 400 millioner kroner.

Østre Landsret afsiger dom i en retssag, som Finansiel Stabilitet har anlagt. Det er den første af syv afgørelser i et kostbart og omfattende retsopgør mod direktører og bestyrelsesmedlemmer i en stribe krakkede pengeinstitutter.

Inderkredsen i Capinordic Bank var ansvarlige for en elendig kultur, som gav store tab, lyder påstanden.

Kravet er, at bestyrelsesformand Claus Ørskov, direktør Henrik Juul og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad i alt skal erstatte tab på 400 millioner kroner.

- Bankens fodermester, er den sidstnævnte blevet kaldt. Han var god til at skaffe kunder, men varetog i høj grad egne interesser har en af advokaterne for det statslige skraldespandsselskab hævdet.

En anden advokat for Finansiel Stabilitet skruede op for gashåndtaget, da sagen blev indledt sidste efterår.

- Denne sag er unik i forhold til omfanget af den uansvarlighed, der er udvist i driften af banken, lød det fra advokat Kim Trenskow.

En række låneengagementer er blevet vendt og drejet i landsretten. Efter cirka 55 retsmøder, omkring 20 vidner og cirka 27.000 sider med dokumenter er dommerne klar med afgørelsen.

Advokaterne for de tre sagsøgte har protesteret mod det enorme krav. Hvor er den nøgterne ekspertbedømmelse af, hvordan Capinordic Bank blev drevet, har de spurgt.

Desuden har de fremhævet et notat fra Finanstilsynet. I oktober 2009 skrev tilsynet, at det ikke kunne konkluderes, at bankens ledelse "skulle have udvist dumdristighed på kreditområdet til skade for virksomheden."

Omvendt har Finansiel Stabilitet hævdet, at kreditområdet sejlede. For eksempel varede det første bestyrelsesmøde i 2006 i blot halvanden time. Der var flere punkter på dagsordenen, og man nåede at bevilge lån for halv milliard kroner.

Hvis de tre mænd findes erstatningsansvarlige, er der dog ikke uden videre udsigt til, at Finansiel Stabilitet vil få de 400 millioner kroner ind på kontoen. Mændenes forsikringer dækker kun 31 millioner kroner, er det tidligere kommet frem.

Retsopgøret mod Capinordic Bank og cheferne i seks andre pengeinstitutter er en kæmpe opgave for domstolene og advokatbranchen. Udgifterne er ikke til at kimse ad. Til og med 2014 har det kostet Finansiel Stabilitet 148 millioner kroner at føre sagerne.

/ritzau/

Dagens Gossip