Topløber efter marrokansk dobbeltsejr i Danmark: Så test dem dog

Sådan lød facebook-opdateringen fra den danske topløber Morten Munkholm i kølvandet på den tilsyneladende overlegent lette marrokanske dobbeltsejr ved Copenhagen Marathon sidste søndag.

Rachid Kirsi vandt løbet i 2.17.22 foran landsmanden Ahmed Nasef et enkelt sekund efter med danske Henrik Them Andersen på tredjepladsen i 2.18.00, uden at de to marokkanske løbere i modsætning til danskeren på nogen måde så ud til at være løbet i bund.

Morten Munkholms mening med opdateringen var at skabe debat, og det lykkedes. Flere fra det danske løbemiljø mente, at Munkholm bare havde det skidt med de marokkanske løberes succes på bekostning af hans ven Henrik Them Andersen, men det var ikke tilfældet.

- Det er et stort problem. Ikke så meget herhjemme som i USA, hvor der er store pengepræmier til de store gadeløb. Dem, der er inde i miljøet, ved, at det er rigtigt beskidt det her. I USA er der endda dopingdømte, der får lov til at stille op alligevel, fordi det 'bare' er motionsløb, men der er alligevel store penge.

Munkholm konstaterer, at WADA kun tester de absolutte topløbere fra lande som Marokko, Kenya og Østeuropa. Resten går fri, og i de nationer bliver der ikke brugt penge på at teste løberne.

- Derfor må løbsarrangørerne selv sørge for at teste dem. Man kan i det mindste vælge at teste top-3, det kan ikke være så dyrt. Selvfølgelig er det ikke lige så godt, som hvis har blodpas på dem og kontinuerligt tester deres blodværdier, men det er bedre end ingenting.

At det netop var marokkanere, der vandt i overlegen stil i København, gør Morten Munkholm endnu mere mistænksom.

- Ligesom der hænger en skygge af mistanke over spansk løbere, så gør der det også over Marokko. Deres absolut tre bedste løbere, Amine Laalou, Abderrahim Goumri og Mariam Selsouli blev allesammen snuppet sidste år, og det falder tilbage på alle de andre. Sådan er det bare. Det er jo bare sammen måde med de cykelryttere, der har kørt på Rabobank sammen med Rolf eller Michael Rasmussen. Selvom det måske kun var 80 procent, falder mistanken tilbage på dem allesammen.

Hos arrangørerne af maratonløbet, københavnske Sparta, afviser direktør Dorte Vibjerg, der selv er tidligere topløber, at de har ansvaret.

- Det er ikke os, der skal sørge for doping-tests. Det er Anti Doping Danmark. Og desuden er pengepræmierne så små i vores løb, at det ikke er her, at man tager hen, hvis man er dopet. Vores mål er at sørge for passende modstand til de danske løbere, så de kan yde deres bedste, og det gik jo fint, konstaterer Sparta-direktøren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip