Topmøde forpligter 46 lande til kamp mod krybskytter

Vilde næsehorn, elefanter og tigre går måske en lidt lysere fremtid i møde.

Statsoverhoveder, ministre og repræsentanter fra 46 lande har i hvert fald forpligtet sig til at handle "afgørende og hurtigt" for at tackle den ulovlige handel med vilde dyr på verdensplan.

Det er resultatet af to dages topmøde om truede dyrearter, som den britiske premierminister, David Cameron, har været vært for i London.

De mange deltagere til topmødet for truede dyrearter kommer fra lande, der har nøgleroller som leverandører eller modtagere af ulovlige produkter fra truede dyr.

De har blandt andet aftalt at styrke den retshåndhævende indsats mod krybskytter og folk, der sælger truede dyr - og samtidig vil man styrke det præventive område i lokalsamfundene, skriver WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

Her er chefrådgiver Heather Sohl meget tilfreds med resultatet af to dages topmøde.

- Det sender et stærkt signal, at regeringerne har skrevet under på aftalen. Krybskytteri er en seriøs forbrydelse, og det skal standses, siger hun.

- Nu er det vigtigt, at regeringerne står ved deres forpligtelser og sætter gang i procedurerne og afsætter ressourcer til at bekæmpe disse forbrydelser i deres hjemlande.

Ud over dyrenes ve og vel har topmødet også fokuseret på alle de negative konsekvenser af handel med truede dyrearter. Ifølge FN indbringer den illegale handel over 100 milliarder kroner årligt, og flere væbnede ekstremistgrupper finansieres af indtægterne.

Blandt de vigtige folk, der har forpligtet sig til at skærpe indsatsen på området, var Kinas præsident, Xi Jinping, Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, USA's udenrigsminister, John Kerry og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Ud over statsoverhovederne og regeringscheferne deltog også den britiske prins Charles, der argumenterer for, at truslen mod de truede dyr skal behandles "som en krig, fordi det er præcis, hvad det er".

/ritzau/

Dagens Gossip