Topøkonomer sår ny tvivl om Løkkes nulvækst

Berlingske har været i kontakt med 10 økonomer fra universiteter, tænketanke og de store banker, som alle tvivler på, at Venstre kan indføre nulvækst frem mod år 2020, uden at det medfører et fald i antallet af offentligt ansatte.

»Det er usandsynligt, at man bare kører videre med det samme antal offentligt ansatte, hvis man indfører nulvækst. Andelen af varekøb stiger historisk set, fordi det private kan tilbyde billigere og bedre løsninger. Det skubber medarbejderne fra det offentlige og over i det private,« siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

Ligesom resten af økonomerne erkender han, at der umiddelbart vil være råd til det samme antal ansatte, fordi Venstres version af nulvæksten er korrigeret for pris- og lønudvikling. Men i praksis vil stigende offentlige udgifter til blandt andet nye maskiner, computere og lægemidler til sundhedssektoren udhule udgifterne til løn. Historisk set er de udgifter steget mere end de generelle priser, og når der er nulvækst, efterlader det færre penge til ansatte, vurderer de.

Flere af økonomerne hæfter sig også ved, at Venstre ønsker at konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver.

Ifølge Jakob Hald, der har en fortid som afdelingschef i Finansministeriet, betyder det færre offentligt ansatte, hvis private skal tage sig af flere offentlige opgaver.

»Det er nærmest matematisk umuligt at øge udliciteringen samtidig med, at der er nulvækst i det offentlige forbrug og uændret offentlig beskæftigelse. Det hænger ikke rigtig sammen,« siger Jakob Hald, der i dag er direktør i den erklærede uafhængige tænketank Kraka.

Kraka har tidligere regnet på planer om nulvækst og er nået frem til, at konsekvensen vil være færre offentligt ansatte i størrelsesordenen 25.000 fuldtidspersoner. Senest er Finansministeriet nået frem til, at der vil være omkring 24.000 færre offentligt ansatte sammenlignet med i dag.

Flere af de økonomer, som Berlingske har været i kontakt med, har gennemgået begge beregninger og bakker op om dem.

»Jeg er fuldstændig enig. Det er det mest kvalificerede bud,« siger tidligere vismand og økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Nina Smith.

Venstre har længe anført, at nulvæksten ikke vil føre til færre offentligt ansatte, men da regeringen for to uger siden fremsatte sit finanslovsforslag i folketingssalen, åbnede finansordfører Peter Christensen (V) for, at der kan komme færre ansatte, hvis kommunerne eksempelvis køber flere maskiner.

»Vi lover ikke uændret antal,« sagde han, men afviste samtidig nulvækstberegningerne fra Finansministeriet, som netop baserer sig på stigende varekøb.

Det er de regneprincipper, som økonomerne nu bakker op om. Det er ikke første gang, at Venstre kommer i karambolage med den økonomiske sagkundskab om nulvæksten. I juni bragte Berlingske en historie, hvor ni ud af 10 økonomer såede tvivl om Venstres forsikringer om, at de kan opretholde samme velfærd med nulvækst. Dengang bakkede Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, som den eneste økonom op om Venstres synspunkt.

Men han er ikke enig med partiet i, at nulvæksten vil føre til uændret offentlig beskæftigelse.

»Det er mest sandsynligt, at nulvækst vil betyde en lille nedgang i antallet af offentligt ansatte. Vi har ikke selv lavet beregninger af det, så jeg tør ikke lægge hovedet på blokken og sige, om det præcis er 24.000 personer,« siger han.

Heller ikke hos den borgerlige tænketank Cepos er der hjælp at hente for V-toppen.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen tvivler på, at Venstre kan gennemføre nulvækst, uden det vil medføre et lavere antal offentligt ansatte.

»I princippet betyder nulvækst uændret offentlig beskæftigelse, men i praksis er det mest sandsynligt, at man over årene vil se et fald, fordi offentlige ledere vil prioritere køb af maskiner og ydelser i det private. Men det er ikke et problem, fordi der fortsat leveres god service, og 24.000 færre offentligt ansatte er altså ikke meget. Under Thorning kom der 9.000 færre offentligt ansatte i 2012,« forklarer han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip