Toprepublikaner anklager Trump for racisme

Der er lagt op til mere uro i Det Republikanske Parti, efter at formanden for Repræsentanters hus, Paul Ryan, tirsdag har beskyldt præsidentkandidaten Donald Trump for at ytre sig racistisk om en dommer.

Republikaneren Paul Ryan havde ellers i sidste uge givet sin støtte til Trump som partiets kandidat ved præsidentvalget i USA 8. november.

Han siger nu, at Trumps ord om dommeren med det latinamerikanske navn "er ordbogsdefinitionen på en racistisk kommentar".

Det siger Ryan under et møde i Kongressen, hvor han sammen med andre republikanere præsenterer partiets plan til at bekæmpe fattigdom.

Ryan kalder Trumps udskældning af dommeren for fuldstændig uacceptabel og umulig at forsvare.

- Jeg beklager de kommentarer, han har fremsat. At hævde, at en person ikke kan udføre et arbejde på grund af sin race, ligner ordbogsdefinitionen på en racistiske kommentar. Jeg mener, at det bør man tage fuldstændig afstand fra, siger han.

Men trods kritikken siger Ryan, at det stadig er nyttigt for partiet at gøre fælles sag med Trump.

- Vi har en større sandsynlighed for at få vores politik gennemført med ham, end vi har med demokraten Hillary Clinton, påpeger han.

Dommeren, Gonzalo Curiel, behandler en klage over det såkaldte Trump University - angiveligt et lærested, der uddanner forretningsfolk. Men mange har klaget over, at universitetet er en tom skal, at de intet lærte, og at de tabte en masse penge på det.

Den republikanske præsidentkandidat Trump har sagt, at Curiel ikke kan føre sagen mod ham, fordi han er mexicaner og "en hader af Donald Trump".

Curiel er født og opvokset i USA. Hans forældre er udvandret fra Mexico.

Trump minder om, at et af hans kampagneløfter er at bygge en mur langs hele grænsen til Mexico for at holde illegale indvandrere ude.

- Jeg bygger en mur, og det er en iboende interessekonflikt, sagde han i sidste uge om dommeren i et interview til avisen Wall Street Journal.

- Han bør skamme sig over sig selv, mente Trump.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip