Topsøe hjalp modstandsfolk under krigen

Det var først flere år efter Anden Verdenskrig, at det gik op for Haldor Topsøe, at han havde haft en næsten unik position under krigen.

»Jeg fungerede som en, der kunne bringe spørgsmål om muligheden for en ærefuld tysk fred videre til en ven i Stockholm. Jeg troede, at jeg var en af flere, som bragte dette spørgsmål frem til de allierede, men bagefter har jeg lært, at der kun var meget få, der havde den slags kontakter.«

Sådan fortæller Haldor Topsøe i et af flere interview med Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen til bogen »Haldor Topsøe - et portræt«, der udkommer på fredag.

I periferien af modstandsgruppe

I interviewet forklarede Haldor Topsøe, at han hørte til dem, der i 1930erne mente, at de danske politikere burde gøre mere for at forberede Danmark militært på den tyske besættelse. Og han blev medlem af gruppen Ringen, der arbejdede for at gøre modstand under besættelsen.

Topsøe befandt sig dog i periferien af modstandsgruppen. Han var med til at huse frihedskæmperne og opbevare våben, men deltog ikke i direkte kampe mod tyskerne. Det skyldtes ifølge erhvervsmanden blandt andet, at han kunne bruges til at holde kontakt med tyske modstandsfolk.

»Disse mennesker mente, at jeg kunne videregive vigtig information, og så mente jeg ikke, at jeg skulle risikere at blive sat i Horserød eller i spjældet her i Danmark. Det er måske en efterrationalisering, for der skulle mod til at fungere i modstandsbevægelsen. De tog risici, jeg ikke var parat til at tage,« fortæller Haldor Topsøe i portrætbogen.

Var sendebud for de allierede

Men Haldor Topsøe løb alligevel en større risiko, end han måske selv var klar over, da han i krigens sidste år fungerede som sendebud mellem personer i toppen af det tyske militær - der var bekymrede for, at Hitler ville blive undergangen for Tyskland - og de allierede, der havde brug for informationer om, hvad der foregik i Tyskland.

Som ingeniør kunne Haldor Topsøe nemlig rejse frit mellem Danmark, Tyskland og Sverige og dermed fortælle sine kontakter i Stockholm, at der var tyske militærfolk, der ønskede at få Hitler fjernet. Han var godt klar over, at det var betydningsfulde efterretninger

»Men jeg tillagde det måske ikke helt så stor vægt, fordi jeg hele tiden troede, at andre havde flere kontakter og større indflydelse. Jeg havde jo ingen indflydelse,« husker Topsøe om tiden.

Kontaktperson blev senere hængt

I Berlin mødtes Haldor Topsøe blandt andet med den tyske politiker og diplomat Ulrich Von Hassell, der senere - 20. juli 1944 - var med i det mislykkede forsøg på at myrde Hitler. Ulrich Von Hassell blev stillet for Folkedomstolen og hængt i september 1944.

»Fru Von Hassell måtte, så vidt jeg har forstået, se på, at de hængte hendes mand, og jeg skammer mig over, at jeg ikke efter krigen har søgt at hjælpe de overlevende i den familie,« sagde Haldor Topsøe.

Han ville gerne have opkaldt sin søn efter den tyske modstandsmand, men opgav, da hans svigerfar var imod.

Det agent-lignende arbejde var ikke eneste gang, Haldor Topsøe var tæt på dramatiske historiske begivenheder. Som man kan læse i Thomas Larsens portrætbog oplevede erhvervsmanden inden for få år at høre både Winston Churchill og Adolf Hitler tale, ligesom han også mødte den indiske leder Ghandi.

Thomas Larsens bog: »Haldor Topsøe - et portræt" udkommer på forlaget Gyldendal Business fredag 24 maj.

 

Dagens Gossip