Topspioner får livstid for 33 år gammelt mord

En tysk domstol har onsdag idømt to tidligere jugoslaviske spioner fængsel på livstid for mordet i 1983 på en systemkritiker, der opholdt sig i Vesttyskland.

Det er den tidligere spionchef i Jugoslavien Zdravko Mustac og den tidligere agent Josip Perkovic. De er blevet dømt for drabet på Stjepan Djurekovic. Han var en kendt kritiker af det daværende kommunistiske regime i Jugoslavien.

De dømte er i dag henholdsvis 74 og 71 år gamle.

- Det primære motiv var at dræbe en kritiker af regimet, en separatist, lød det fra dommeren, da straffen blev udmålt ved en domstol i München.

- Djurekovic skulle gøres tavs - politisk, men også fysisk, konstaterede han.

Perkovic blev senere leder af Kroatiens militære efterretningstjeneste, efter at landet i 1991 erklærede sig uafhængig af Jugoslavien.

Begge mænd blev i 2014 udleveret fra Kroatien efter en strid mellem EU og den kroatiske regering om betingelserne.

Systemkritikeren Djurekovic blev fundet dræbt med flere skud gennem kroppen og hovedet i en garage i den bayerske by Wolfratshausen. Drabet skete på befaling fra den kommunistiske regering i Beograd.

Det var i en periode, hvor Jugoslavien fortsat holdt sammen. Men fra 1991 gik landet i opløsning og blev opsplittet i syv lande.

En tredje person, som var ejeren af garagen, hvor drabet fandt sted, blev allerede idømt fængsel på livstid i 2008 for sin andel i mordet.

Kroatien modsatte sig kravet fra Tyskland om at få udleveret de to tidligere topspioner. Den diplomatiske krise i 2013 var tæt på at torpedere Kroatiens medlemskab af EU.

I dagene før Kroatien blev medlem 1. juli 2013 vedtog parlamentet i Zagreb en lov, som forbød myndighederne at udlevere personer, der var mistænkt for forbrydelser begået før 2002.

Men årstallet blev senere opgivet, efter EU-Kommissionen advarede om, at Kroatien risikerede at blive straffet, blandt andet ved at fratage landet udviklingsstøtte fra EU.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip