Topspioner får livstid for 33 år gammelt mord

En tysk domstol har onsdag idømt to tidligere jugoslaviske spioner fængsel på livstid for mordet i 1983 på en systemkritiker, der opholdt sig i Vesttyskland.

Det er den tidligere spionchef i Jugoslavien Zdravko Mustac og den tidligere agent Josip Perkovic. De er blevet dømt for drabet på Stjepan Djurekovic. Han var en kendt kritiker af det daværende kommunistiske regime i Jugoslavien.

De dømte er i dag henholdsvis 74 og 71 år gamle.

- Det primære motiv var at dræbe en kritiker af regimet, en separatist, lød det fra dommeren, da straffen blev udmålt ved en domstol i München.

- Djurekovic skulle gøres tavs - politisk, men også fysisk, konstaterede han.

Perkovic blev senere leder af Kroatiens militære efterretningstjeneste, efter at landet i 1991 erklærede sig uafhængig af Jugoslavien.

Begge mænd blev i 2014 udleveret fra Kroatien efter en strid mellem EU og den kroatiske regering om betingelserne.

Systemkritikeren Djurekovic blev fundet dræbt med flere skud gennem kroppen og hovedet i en garage i den bayerske by Wolfratshausen. Drabet skete på befaling fra den kommunistiske regering i Beograd.

Det var i en periode, hvor Jugoslavien fortsat holdt sammen. Men fra 1991 gik landet i opløsning og blev opsplittet i syv lande.

En tredje person, som var ejeren af garagen, hvor drabet fandt sted, blev allerede idømt fængsel på livstid i 2008 for sin andel i mordet.

Kroatien modsatte sig kravet fra Tyskland om at få udleveret de to tidligere topspioner. Den diplomatiske krise i 2013 var tæt på at torpedere Kroatiens medlemskab af EU.

I dagene før Kroatien blev medlem 1. juli 2013 vedtog parlamentet i Zagreb en lov, som forbød myndighederne at udlevere personer, der var mistænkt for forbrydelser begået før 2002.

Men årstallet blev senere opgivet, efter EU-Kommissionen advarede om, at Kroatien risikerede at blive straffet, blandt andet ved at fratage landet udviklingsstøtte fra EU.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip