Topteam i krise

De indledte sæsonen som VM-favoritter, men allerede efter det første, fiaskoprægede løb overvejer de nu at vende tilbage til sidste års model: McLaren har fået en rystende dårlig start på formel 1-sæsonen 2013.

Det virkede ellers så lovende. Ved vinterens allerførste testdag i Jerez (Spanien) med den nye 2013-model MP4-28 satte Jenson Button en omgangstid, der gav McLaren titelambitioner og resten af feltet dybe panderynker.

I de følgende vinter-test var det ikke McLaren-kørerne der toppede tidstagningslisterne, men alle regnede med at teamet ’sandbaggede – at de ikke ville afsløre deres sande styrke inden premiereløbet i Melbourne (Australien) sidste weekend.

Men årets første løb blev en fiasko for McLaren. Hverken Button eller hans nye teamkammerat Sergio Perez var konkurrencedygtige, og det kom frem at super-tiden fra den første test i Jerez var en ’fejl: Den nye MP4-28 var simpelt hen samlet forkert, så frihøjden var for lav. Den passede perfekt til den jævne Jerez-bane, men skulle justeres markant til den ujævne Albert Park-bane i Melbourne.

Og med den ’rigtige frihøjde’ forvandlede McLaren MP4-28 sig fra feltets pacesetter til noget, der minder om en mandags-model.

Sepang-banen, hvor Malaysias Grand Prix køres denne weekend, har en mere jævn asfalt end Albert Park, og det kan måske hjælpe Button og Perez til bedre placeringer end de 9.- og 11.-pladser, det blev til i Australien.

Men teamet erkender, at der er så store problemer med MP4-28, at man måske finder sidste års MP4-27 frem til de kommende løb i Kina og Bahrain.

McLarens udviklingskører Kevin Magnussen kan komme til at spille en vigtig rolle i teamets kamp med MP4-28 modellen. Danskeren viste sig ved sidste års Young Driver-test i Abu Dhabi i stand til at komme med værdifuld feed-back til teamets ingeniører, og han har allerede ’kørt mange kilometer i McLarens avancerede simulator på fabrikken i Woking.

Det er af omkostningshensyn i disse år forbudt at teste mellem løbene, men rygter i formel 1-depotet antyder, at årets Young Driver-test allerede afvikles på Silverstone i England i juli. I givet fald vil McLaren-ingeniørerne utvivlsomt benytte lejligheden til at lade danskeren udvikle MP4-28-modellen yderligere.

I 1996 fik McLaren også en dårlig start på sæsonen. Her var Kevins far Jan Magnussen som teamets testkører med til at udvikle en ny front, der gjorde bilen betydeligt mere konkurrencedygtig.

Men McLaren har andre problemer end MP4-28 modellen. To af teamets mest erfarne og markante medarbejdere er med kraftige lønforhøjelser lokket til Mercedes. Lewis Hamilton er allerede startet i det tyske team, og McLarens mangeårige tekniske chef PaddyLowe skifter efter denne sæson.

Samtidig har McLarens titelsponsor siden 2006, Vodafone, opsagt samarbejdet med udgangen af denne sæson, og rygter antyder, at motoraftalen med Mercedes ikke forlænges ud over 2015, hvor Honda måske gør comeback i formel 1 som ny McLaren-partner.

Dagens Gossip