Toptrænede klimaaktivister i tusindvis indtager Paris

Uanset udfaldet af den globale klimaaftale, som ventes klar i løbet af det kommende døgn, så stopper kampen for at bremse klodens opvarmning ikke med FN-topmødet i Paris.

Med det budskab går 5000 trænede aktivister lørdag klokken 12 på gaden nær Triumfbuen i den franske hovedstad, hvor regeringen ellers har indført undtagelsestilstand, og forsamling på offentlige steder er forbudt.

- Vi har holdt et møde med politiet, og vi har præsenteret dem for nogle betingelser, som de har accepteret, siger den egyptiske aktivist Hoda Baraka, som arrangerer optoget, til Ritzau.

Hun venter, at flere tusinde andre slutter sig til demonstrationen, der er planlagt nøje på minuttal. Deltagerne har modtaget grundig træning.

- De er trænet i ikke-voldelig demonstration, sikkerhed og forskellige kunstprojekter, fortæller Baraka, som står i spidsen for arrangøren, klimakampagnen 350.org.

Der er planlagt en flere kilometer lang menneskeslange, hvor deltagerne står med røde paraplyer og røde tulipaner. Deltagerne spiller desuden på tågehorn, danser samba og holder to minutters stilhed for verdens klimaofre.

Terrorangrebene i Paris 13. november har medført en markant stramning af sikkerheden, men de franske topmødeværter besluttede hurtigt efter, at man alligevel ville gennemføre det historisk vigtige FN-møde.

- Det slutter ikke her. Det er ikke København 2.0, hvor vi tror, at vi kan redde verden alene med en global aftale. Det vigtige er, hvad der sker efterfølgende, siger Jens Mattias Clausen, som er klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.

Folkekirkens Nødhjælp understreger, at en underskrevet aftale i Paris kun er begyndelsen.

- Aftalen er kun et papir. Det vigtigste er, hvad der sker bagefter. Klimaforandringerne er så alvorlige, at det er nu, der skal gøres noget. Det handler om vores fælles fremtid, siger klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Matthias Söderberg.

Flere Greenpeace-aktivister blev anholdt, da miljøorganisationen forleden spredte gul maling i enorme mængder på gaderne ved Triumfbuen, så området kom til at ligne en gul sol fra luften.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip