Torben Josefs audition i X Factor gik helt skævt: Derfor tror dårlige sangere, at de har talent

Torben Josefs drøm om en sangkarriere blev knust for åben skærm i aftenens afsnit af X Factor.

Trods tårnhøje ambitioner og en inderlig indsats måtte den 44-årige sønderjyde gå skuffet hjem. Torben Josef ankom ellers til optagelsesprøven i Aarhus med et mål om at 'gå hele vejen' i det populære program.

- Jeg hedder Torben Josef, og jeg har mit eget gulvlæggerfirma, men musikken trækker så meget i mig, at jeg er klar til at smide det hele for musikken og en sangkarriere, fortalte han optimistisk før sin audition.

- X Factor er et lille springbræt til at komme videre i min sangkarriere. Jeg kan bidrage med min stemme og min lidenskab for musik, og derfor mener jeg, at jeg har chancen for at gå hele vejen.

Hans tro på sig selv var enorm, da han med et sjældent engagement brød ud i en sang af Stevie Wonder.

'Hvor får du det fra', og 'det er verdensmandsstil det der', lød det efterfølgende fra Blachman og Remee. Men det var hans optræden og indlevelsesevne, de roste - ikke hans sangstemme. Og lige der blev Torben Josefs illusion punkteret.

- Den er simpelthen så svær denne her, fordi indeni dit hoved, der er det her fuldstændig fantastisk, og du har et sindssygt trip over dig selv, når du synger, sagde Remee, før han sendte den skuffede aabenraaer ud i kulden med en besked om, at han slet ikke kunne høre musikken i det.

Læs også: Torben og Frank rørte dommerne i X Factor: Sådan mødte vi hinanden

Ifølge Hanne Boel, som er sangerinde og professor på Rytmisk Musikkonservatorium, er det drømmen om berømmelse kombineret med manglende øvelse, der får folk til at tro, at de har talent.

- Vi lever i en kultur lige nu, hvor der er et stort fokus på individet. Mange har en stærk trang til at blive ligesom deres idoler, og de tror, at det tager fem minutter - at de bare kan gå ind fra gaden og lykkes, forklarer hun.

Hanne Boel mener, at forældre har forsømt at opfordre deres børn til at dygtiggøre sig gennem øvelse.

- Fordybelse er ikke den stærkeste vare i vores samfund lige nu. Børn bliver ikke opfordret til at dedikere sig til noget, og derfor har de et forfejlet billede af sig selv og egne evner, fordi de ikke har lært, at de kan blive bedre, hvis de arbejder hårdt for det. På den måde er de blevet kodet med den misforståelse, at det er nemmere at få succes, end det reelt er. 

Når X Factor-deltagere som Torben Josef fejler, så handler det altså i bund og grund om, at de er utrænede. Derfor kan de ikke høre, at det faktisk lyder dårligt, det de leverer.

- Gennem øvelse kan de godt komme til en punkt, hvor de kan synge rent og fint, men jeg tror på, at det er utrænethed. For hvad har disse mennesker at læne sig op ad? De har måske været på karaokebar, hvor de fik at vide, at de var skidegode. Og så har de drømmen. Og derfor tror de, at de kan jeg gå lige ind fra gaden og blive til det fedeste.

- Individualismen er meget tydelig i dag. Vi vil være noget særligt. Vi har en trang efter at stå på scenen. Vi vil stikke ud og ikke bare være én af de andre. Fællesskabet er ikke specielt in. Men det paradoksale er, at når man først er professionel musiker, så er fællesskabet det vigtigste overhovedet. Man kan ikke lykkes som sanger uden teamwork, lyder det fra Hanne Boel.

Følg Dagens Gossip for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip