Torm-boss: Et skridt i den rigtige retning

Rederiet Torm, der har ligget på konkursens rand og er underlagt en restruktureringsaftale, er med dagens beskedne opjustering på vej i denne rigtige retning. Det vurderer topchef Jacob Meldgaard over for Berlingske Business.

»Det er et skridt i den rigtige retning, og det er især vigtigt, at vi havde et positivt driftsresultat på 36 mio. dollar mod sidste års underskud på syv mio. dollar i samme kvartal. Men på bunden er det stadig negativt, og vi er endnu ikke profitable,« siger han om selskabets underskud før skat på 16 mio. dollar i årets første kvartal.

For hele året venter Torm nu et underskud før skat i niveauet 100-130 mio. dollar mod tidligere udmeldte 100-150 mio. dollar. En lille opjustering, der især er båret af pæne fragtrater, der først og fremmest præger første kvartal, men som også ventes at smitte af på hele året, der gerne skulle blive bedre end 2012-resultaterne, fortæller den administrerende direktør.

Vil minimere brændstofforbruget

Foruden de fordelagtige fragtrater har Torm, der indgik en såkaldt restruktureringsaftale med en række banker sidste år, skåret til internt, og de administrative omkostninger er skåret ned med mere end 10 procent. Samtidig arbejder rederiet på at gøre sine skibe mere brændstofeffektive, sådan at de bliver 10 procent mere effektive.

På årsbasis bruger Torm 500 mio. dollar på brændstof, og rederiet har en person ansat til at følge forbruget tæt i jagten på at minimere udgifterne til brændstof, som er Torms største udgift.

»Det er en rejse vi er på, og vi følger det meget tæt, fordi det har en direkte forbindelse til vores resultat. Jeg venter, at vi inden for de kommende år vil være i stand til at øge effektiviteten på det enkelte skib med 10 procent,« siger Jacob Meldgaard uden at kunne præcisere tidshorisonten nærmere.

Har beholdt alle kunder

Efter et par år på voldsomt uroligt økonomisk hav for rederiet, må kunderelationerne efterhånden være noget slidte. Og de har også krævet en del arbejde - især op til den restruktureringsaftaler med bankerne, der kom på plads sidste år, medgiver Jacob Meldgaard, der forklarer, at Torms strategi om åbenhed over for kunderne, gjorde dem trygge.

»Der er ikke nogen kunder, der er faldet fra,« fortæller den administrerende direktør, der ikke længere bruger tid på at berolige ængstelige kunder.

»I dag bruger vi stadig meget krudt på vores kunder, men det handler om at drive forretning på almindelige betingelser,« siger Jacob Meldgaard.

Torm er i dag underlagt et restruktureringsaftale, der betyder, at selskabet er overtaget af en række banker og modparter, som rederiet skyldte penge. Det skete i oktober sidste år, hvor rederiet havde en gæld på næsten 10 milliarder kroner, og i samme åndedrag blev aktionærernes ejerandel begrænset til 10 procent af selskabet. Den store gæld var resultatet af store investeringer og udbyttebetalinger op til, at finanskrisen brød ud, og Torm stod tilbage med en kæmpemæssig regning.

Dagens Gossip