Torsketal skygger for kvoteglæden i fiskeriforeningen

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

Bestanden af torsk er tredoblet på ti år, og nu begynder de danske fiskere at se udviklingen afspejlet i kvoterne, som ellers har ligget uændret i samme periode.

Efter nytår må fiskerne fange 15 procent flere torsk i Skagerrak og Nordsøen som resultat af de EU-forhandlinger, som sluttede natten til onsdag.

Men det er stadig ikke nok, mener Danmarks Fiskeriforening.

- Torskebestanden er i henhold til den biologiske rådgivning steget de seneste ni år, men det er først nu, at vi for alvor får en stigning, som vi begynder at kunne mærke.

- Stigningen afspejler slet ikke bestandens udvikling, men det er et skridt på vejen, siger foreningens formand Svend-Erik Andersen.

Gydebestanden for torsk er i dag 150.000 ton og tre gange højere, end den var i 2005, viser tal fra Det Internationale Råd for Udforskning af Havet, Ices.

- Stigningen skal gerne være den første af mange stigninger, siger Svend-Erik Andersen.

Helt overordnet er Danmarks Fiskeriforening fint tilfreds med kvoterne for 2016, som er et resultat af to døgns intense forhandlinger i Bruxelles mellem EU-Kommissionen og EU-landenes fiskeriministre.

- Generelt er vi tilfredse med, at kvoterne for 2016 er sat op, så de i højere grad afspejler det, vi ser, når vi er på havet.

Kvoterne bliver markant højere for blandt andet kuller, tunge og jomfruhummer, hvilket sker som konsekvens af, at man i Nordsøen indfører forbud mod udsmidning af disse arter.

Fiskeriministrene og EU-Kommissionen blev tirsdag også enige om at fortsætte et forsøg med videoovervågning af fiskerbåde, så man kan se, hvad der lander i lasten, og hvad der ryger ud over rælingen.

- Vi er tilfredse med, at man fortsætter forsøget med fuldt dokumenteret fiskeri, så de fiskere, der deltager, får en ekstra kvote for at ilandbringe hele deres fangst, siger Svend-Erik Andersen.

Til gengæld er han ærgerlig over, at der ikke er fundet en løsning på, at man - begrundet med gydende torsk - lukker fiskeriet i den vestlige del af Østersøen midt i højsæsonen 15. februar og også i områder uden gydende torsk.

Der arbejdes fortsat på at løse den problematik.

/ritzau/