Totalkredit hæver priserne

Så er der igen prisstigninger til realkreditkunder. Totalkredit hæver nu priserne - de såkaldte bidragssatser - med henvisning til krav til selskabernes egenkapital og tab på kunder: Det bliver op til 190 kroner dyrere om måneden per lånte million , hvis man har afdragsfrie flekslån. 

Prisstigningerne rammer kunder ved flekslån hårdest, ligesom kunder med afdragsfrihed skal mere til lommerne end kunder, der betaler afdrag. Og endelig betyder høj belåningsgrad også højere priser.

»For en ejerbolig betyder prisreguleringen f. eks., at ydelsen på et eksisterende lån på 1 mio. kr. med afdrag og fast rente i belåningsintervallet 0-80 procent typisk stiger mellem 0 og 35 kr. pr. måned efter skat, mens ydelsen på et tilsvarende variabelt forrentet lån uden afdrag typisk stiger mellem 125 kr. og 190 kr. pr. måned efter skat. Ændringen træder i kraft pr. 1. oktober 2013,« skriver Nykreditkoncernen, som Totalkredit er en del af, i en meddelelse.I meddelelsen skyder koncernen skylden for prisstigningerne på »de internationale og dermed danske lovkrav til omfanget af den egenkapital, som realkreditinstitutterne skal have som sikkerhed for udlån.«

Samtidig er niveauet for tab ifølge Nykredit-koncernens eget udsagn samtidig så højt, at det er nødvendigt at hæve priserne.

Samtidig med de stigende priser ændrer Totalkredit sammensætningen af prislisterne, så lån med afdrag og fast rente stiger mindst, mens variabelt forrentede lån uden afdrag stiger mest.

»Den nye prisstruktur giver en bedre sammenhæng mellem pris og risiko i form af låntype og belåningsgrad. Det betyder typisk, at bidragssatsen på lån med lav belåningsgrad ikke stiger,« skriver koncernen i meddelelsen.

Nykredit kan på grund af en afgørelse i Konkurrencestyrelsen ikke hæve priserne på lån på grund af fusionen med Totalkredit i 2003. Men Totalkredit er ikke underlagt afgørelsen - der i øvrigt er endt i Højesteret, efter Nykredit vandt første omgang af sagen.

Dagens Gossip