Totalt rygeforbud i Aarhus Kommune nu vedtaget

Rygning. Foto: Netnyhederne.dk.

Aarhus Kommune har som den første i Danmark indført røgfri arbejdstid for de ansatte i kommunen.

Det er byrådet der har besluttet, at det fremover skal være forbudt for medarbejderne på nogen måde at ryge mens de er på arbejde.

Så det er en konsekvent beslutning uden smuthuller.

- Rygning er en privatsag og hører ikke hjemme i arbejdstiden. Ligesom alkolhol. Med den viden, vi har om rygningens skadelige virkninger, er det eneste rigtige, at vi som kommune går foran og indfører rygestop i arbejdstiden, siger den fungerende rådmand for Sundhed og Omsorg, Thomas Medom (SF).

Han er glad for, at Aarhus Byråd i går vedtog en sundhedspolitik, der blandt andet betyder, at ansatte ikke må ryge i arbejdstiden. Hverken inde eller ude.

- Det betyder meget for mig, at det er lykkes at få røgfri arbejdstid igennem med et bredt flertal,”siger Thomas Medom og tilføjer, at politikken også indeholder hjælp til rygestop for de medarbejdere, der ønsker at stoppe helt.

- Som eks-ryger véd jeg, at medarbejdere, der nu skal til at kvitte smøgpauserne, går en svær tid i møde. Derfor skal de have al den hjælp, som vi kan give dem, siger han.

Flere andre kommuner landet over har gjort tiltag til at indføre rygestop i arbejdstiden, men ingen andre har formået at tage skridtet fuldt ud.

Og ifølge eksperter er det da også en politisk varm kartoffel, og Thomas Medom mener, at det kan være grunden til, at man ikke tør.

- Det er ærgerligt, at der er så stor berøringsangst for at indføre røgfri arbejdstid, når der rent faktisk er stor opbakning i befolkningen. Vi bør som politikere turde have en holdning i denne sag, fordi den har så stor betydning for vores sundhed, siger han og henviser til en undersøgelse på DR’s hjemmeside med over 5000 medvirkende, hvor to ud af tre mener, at det er en god idé at forbyde rygning på arbejdspladsen.

Fra Kræftens Bekæmpelse er der stor ros til Aarhus Kommune.

- Det har vi ventet på længe, og endelig er der en kommune, der tør, siger forebyggelseskonsulent Lena Theilgaard Andersen fra Kræftens Bekæmpelse.

Når der ikke ryges i arbejdstiden, giver man en kæmpe håndsrækning til de mange rygere der gerne vil stoppe, og man undgår, at nyansatte og unge lærer at ryge på arbejdspladsen, for at være en del af fællesskabet.

- For arbejdspladsen er der også den fordel, at man kan skabe en pausekultur, som alle er en del af, og hvor man tanker kroppen op i stedet for at nedbryde den”, tilføjer hun.

Også lokalformand for Danmarks Lungeforening i Aarhus, Margrethe Bogner, er stolt af, at Aarhus går i front.

- Aarhus Kommune er landets anden største kommune og en af landets største arbejdspladser, så det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, siger hun.

Dagens Gossip