Totalt rygeforbud på togstationer fra næste år

DSB og Banedanmark har besluttet at indføre et totalt rygeforbud. Fra 1. juli 2014 er DSB således en røgfri arbejdsplads - både for medarbejdere og kunder.

»Med beslutningen om et røgfrit DSB ønsker vi at imødekomme ønsket fra mange af vores kunder samt at følge tendensen med røgfri områder hos andre offentlige og private virksomheder. Vi ønsker et sundt DSB - også på dette område,« siger kommerciel direktør Susanne Mørch Koch fra DSB i en pressemeddelelse.

Her henviser hun også til en undersøgelse fra 2012, der viser, at 70 procent af de ikke-rygende passagerer ønsker enten et totalt rygeforbud eller særlige ryger-zoner på DSBs områder. Også talsmændene for pendlerne har talt for en mere markant indsats mod rygning på togstationerne.

Susanne Koch Mørch forklarer, at forbuddet først træder i kraft næste år, så ansatte og passagerer har tid til at vænne sig til de nye regler. I mellemtiden vil man sørge for at informere kunderne grundigt, mens medarbejderne vil blive tilbudt rygestop-kurser.

Hos Kræftens Bekæmpelse bliver udsigten til et røgfrit DSB modtaget med begejstring. Al forskning bakker op om denne type forbud, understreger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen.

»Tobaksrøg er kræftfremkaldende og øger risikoen for blodpropper. Der er ingen nedre grænse, selv små mængder røg skader. Derfor vil tiltaget gavne sundheden både hos passagererne og hos togpersonalet, der i dag dagligt udsættes for tobaksrøg,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Udendørs rygning er også skadeligt for omgivelserne, så derfor giver det ifølge overlægen god mening at forbyde røg på stationerne.

»Selv om tobaksrøgen forsvinder hurtigere udendørs end indendørs, har målinger vist, at under halvtage, ved bygninger, ved læhegn og tæt på en, der ryger, kan mængden af de kræftfremkaldende stoffer nå samme niveau som ved indendørs rygning,« siger Inge Haunstrup Clemmensen.

I Dansk Jernbaneforbund ønsker man ikke at kommentere rygeforbuddet, men henviser til en fælles udtalelse fra fagforeningerne under DSB og Banedanmark, hvor man tager afstand fra, hvad man betegner dom diktater fra DSBs ledelse.

»I DSB har ledelsen skabt tvivl om hele samarbejdskulturen, og dermed siger de indirekte, at vi som samarbejdspart ikke er en del af løsningen - men en del af problemet. Kun gennem samarbejde og gensidig tillid kan ledelsens beslutninger kvalitetssikres og finde rodfæste i dagligdagen,« hedder det i udtalelsen fra Dansk Jernbaneforbund, HK Trafik & Jernbane, FO Jernbanedrift og AC DSB.

Dagens Gossip