Træg vækst i privatforbruget

Der er ikke rigtig blevet skudt gang i forbruget hos danskerne. Men der er dog en stigning i de nye tal fra Nets for dankortomsætningen i september.

Forbruget på Dankort lå i september måned på 25 milliarder kr.. Det er en stigning på 1,7 pct. i forhold til september 2012. Der er flere årsager til, at forbruget udvikler sig svagt. »På den ene side har vi fået flere penge mellem hænderne i år, forbrugertilliden er steget markant, boligmarkedet har stabiliseret sig og der er udsigt til, at beskæftigelsen også begynder at pege opad inden alt for længe. Men på den anden side er boligmarkedet stadig presset mange steder i landet, og der er ikke generelt plads til bruge mange flere penge i danskernes husholdningsbudgetter,« siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank. 

Selvom danskerne ikke svinger dankortet i en eksplosiv retning, så er det stadig et forbrug, der vipper mod det positive.»Det er ikke vækst, der blæser os ned af stolen, men det er dog vækst – modsat hvad vi så i første halvår. Faktisk svarer det nogenlunde til, hvad forbruget normalt stiger med. Og vi regner med, at væksten i forbruget kommer til at fortsætte i nogenlunde samme omfang,« siger Las Olsen. 

Selvom man lige nu ser en svag udvikling, så er der udsigt til, at der vil komme en betydelig forbrugsstigning.

»Vi er fortsat af den holdning, at der ligger et stort forbrugspotentiale og gemmer sig under danskernes hovedpuder. Hvornår det bliver forløst er endnu usikkert, men en vending på bolig- og arbejdsmarkedet ville være de største garanter herfor,« siger cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen og forklarer, at det ikke bliver i år, at privatforbruget brager igennem. Tempoet er stadig i den lave ende, så der vil gå lidt tid, før forbruget for alvor skyder i vejret. Først i 2014 forventer han, at man vil opleve et større ryk i væksten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip