Trængsel i Hotel Gitterly

Af de i alt 1.647 personer på Rigspolitiets seneste liste over rocker- og bandemedlemmer er de 362 i øjeblikket fængslet.

»Det er det højeste tal, vi nogensinde har haft. Det er rigtig mange, og det er vi selvfølgelig tilfredse med. Det er jo en del af vores opgave som politi at fængsle kriminelle,« siger politiinspektør Michael Ask, der er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), til Berlingske.

Årsagen til de mange fængslinger skal blandt andet findes i målrettede politiaktioner og i den skærpede indsats mod rockere og bander generelt.

Siden årsskiftet er to personer blevet dræbt af skud og én stukket ihjel i de verserende bandekonflikter i hovedstadsområdet, hvor der er blevet affyret flere end 200 skud. Politiet har svaret igen med massiv tilstedeværelse i de plagede bydele og ikke mindst med tre storstilede ransagningsaktioner, som omfattede det meste af Sjælland.

Gevinsten har været, at omkring 80 personer med forbindelser til de stridende rocker- og bandegrupperinger i øjeblikket sidder varetægtsfængslet og afventer eventuelle retssager. De er sigtet for blandt andet drabsforsøg, vold, våbenbesiddelse, narkohandel og afpresning.

Men selv om flere af bandekonfliktens ledende figurer er bag lås og slå, er der ingen garanti for, at hovedstadsområdet har lagt asfalt til den sidste skudepisode, understreger Michael Ask:

»Det er vores opfattelse, at vi i høj grad har fået fat på nogle af hovedspillerne fra de forskellige grupperinger. Det betyder ikke, at konflikten er slut, men det kan forhåbentlig give politiet et pusterum til dels at efterforske de mange uopklarede sager og til at arbejde mere præventivt i bandemiljøet sammen med nærpoliti og kommuner.«

Professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, som blandt andet beskæftiger sig med bandekriminalitet, påpeger, at fængselsstraffe i sig selv ikke løser bandekonflikten. En ambitiøs kriminalpræventiv indsats og en effektivisering af de ikke altid lige succesfulde exitprogrammer er helt afgørende, understreger professoren.

Dagens Gossip